ЖЪЛТАТА АТАКА ОТ „НЕОХИМ“ ПРОДЪЛЖАВА. КМЕТЪТ ТЪРСИ ОТГОВОРИ

Така изглеждаше на 7 ноември следобед ситуацията над "Неохим"

Мощна жълта атака за пореден ден превзе небето над Димитровград. Пушек от комина на новия цех за азотна киселина на „Неохим“ АД се стеле над града и околността и към момента. Според читатели, азотните газове в късния следобед са достигнали чак до село Крепост. Причината все още е неясна. От предприятието съобщение за проблем няма.

Завесата леко открехна РИОСВ, чийто специалисти направиха проверка във вторник следобед, след сигнали на медии и граждани. От нея стана ясно, че има трудности при пуск на инсталацията, след планов ремонт. Системата за собствени непрекъснати измервания /СНИ/ отчела превишени стойности на определените норми, но били предприети мерки за отстраняване на проблема. Предстои да бъде наложена санкция на оператора, след приемане на годишния доклад за извършването на СНИ, обявиха от Екоинспекцията. Междувременно към 5 ноември РИОСВ не регистрира стойности, които да водят до наднормено замърсяване на въздуха в Димитровград, пише в същото съобщение. Така че към момента ситуацията е неясна.

Притеснен от обгазяването, кметът на общината Иво Димов изпрати днес писма до „Неохим“ и РИОСВ. В тях той иска отговори за причините за наднормените емисии азотни оксиди в атмосферата, резултатите от проверките, последици. В какъв срок, наднорменото излъчване на азотни окиси ще бъде преустановено?, пита градоначалникът.

На снимката: така изглеждаше комин номер 9 на цеха към 17:15 днес

Златно пиле на грил по рецепта на баба. Истинският български вкус! Виж тук

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук