Журналист предлага ромските веселби да се включат в културното наследство

Шумните, тормозещи съседи ромски веселби да бъдат включени в културното наследство, тъй като се налагат от години като традиция, саркастично предлага журналистът Иван Атанасов, създател на електронното издание sakarnews.info. Идеята колегата обосновава и с конкретен пример от махалата в Харманли, представен в цялата му красота.

Братята от ромската махала „Хаджияневото герме“ в Харманли тази вечер подаряват истински спектакъл на харманлийци. Силна музика, стотина празнуващи викат и пият до насита евтина бира и домашна ракия, а настойчив водещ на някакъв език ги окуражава. Кючеци до насита и разбира се, заря! Имам чувството, че е Нова година, описва веселбата Атанасов.

Подобни събития трябва да се включат в културното наследство на Харманли, защото през последните години това се повтаря през няколко месеца и се налага като традиция, „предлага“ журналистът. И с истински критически реализъм разкрива корените на масовото съвременно явление:

Прави се от замогнали се гастарбайтери, работещи унизителна работа в чужбина, които харчат тук десетки хиляди евро, за да покажат, че след като са били в Европа, вече са по-напред от българите. Нещо, което не могат да си позволят в страните, където работят, защото там са никои, безпощаден е Атанасов.

Под публикацията се трупат коментари. Някои приемат идеята шеговито или критикуват, трети казват, че парите са си техни и сами могат да решат как да ги харчат. Други подчертават, че независимо какъв си, не бива да пречиш на околните и правилата трябва да са за всички. Както се казва – разни хора, разни коментари 🙂Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук