Журналистът Панчо Благоев от Тайланд: Богати броят до 8 300 долара за ваксина срещу Ковид-19

България ще се сдобие с нова слава – страна на безсмъртните, дето вирус не ги лови

контакти

Богати тайландци броят между $4 200 и $8 300 за ваксина срещу ковид 19. Не вярвате? Ако се зачетете ще разберете защо. Стана малко дълго, сори за което…, пише на фейсбук страницата си Панчо Благоев.

Той е журналист, заместник главен редактор на вестник „Марица“ – Пловдив, в най-силните му години – от 1992 до 2013-а, главен редактор на „Марица“ – Пазарджик, главен редактор и на „Хасковска Марица“, от създаването на вестника през ноември 2003 до март 2009 г. От 2013 г. живее в Банкок, Тайланд, има и семейство, но България е в сърцето му и винаги, при възможност се завръща. Ето как продължава Благоев:

В средата на април жена ми се ваксинира с китайската Синовак. Като държавен служител, извади късмет да бъде сред първите в 70-милионен Тайланд, получили заветната инжекция, макар и с не толкова ефективната китайска ваксина. Защо късмет ли? Три месеца по-късно едва 3% от населението тук е напълно ваксинирано, а 10% имат по едно убождане. Ако се регистрираш днес, ще получиш инжекция най-рано след месец. Местните нямат възможност да избират – слагат им Синовак или Синофарм, според наличностите. Обяснението е просто: няма ваксини! И понеже „парите никога не спят“, големи местни туроператори светкавично организираха „ваксинационни турове“ до страни като САЩ, Русия и Сърбия, където богати тайландци броят между $4 200 и $8 300 за да получат убождания! Това при положение, че според Световната здравна организация (СЗО), тайландската здравна система е в топ 10 на най-добрите в света!

Още по-сложно е положението на над 2 млн. чужденци, които живеят в кралството, в това число моя милост. За да получат ваксина в някоя от частните болници, ще трябва да се бръкнат с 3 400 бата, или около 170 лв. за две дози Модерна. Ако ги има, разбира се, защото засега доставките са планирани за светлото бъдеще, което според местните власти предстои от октомври нататък…

Освен ако не работят в голяма международна компания или престижно частно училище, които обикновено поемат логистиката и разходите, на този етап ваксинацията на пребиваващите тук е mission impossible. Някои страни като Франция взеха нещата в свои ръце и започнаха да ваксинират своите граждани. Засега САЩ и Великобритания, които са с най-големи общности тук, отказват да направят това за своите хора. За българите в Тайланд да не говорим. Преди 10 г. милата ни родина закри посолството ни в Банкок и от тогава за елементарна консулска услуга или защита МВнР любезно те съветва да хванеш самолета за някоя от мисиите ни в Ханой или Джакарта. Но това е друга история…

Защо се стигна дотук, след като миналата година СЗО сочеше „страната на усмивките“ за еталон по справяне с ковид заразата?

Почти година Тайланд задържаше почти нулеви нива на разпространение на вируса. В момента се регистрират между 4-6000 заразени дневно, предимно с делта варианта на ковид-19. 50-60 губят битката с болестта. Болниците са препълнени, а безсимптомните пациенти се изолират в полеви съоръжения. Закъснялата реакция на здравните власти пък доведе до остър дефицит на ваксини. Зад всичко това според доста коментатори тук стоят лобистки интереси, тясното обвързване и зависимости на Банкок от Пекин и корупцията, която в Тайланд е по-скоро норма отколкото изключение. /Бай дъ уей Баце&co е направо невинен агнец в сравнение с местните профита/. Скоро се очаква да започне масово производство на Astra Zeneka в местен фармацевтичен завод, за който се твърди, че е на един от най-могъщите хора в Тайланд, а през последното тримесечие ще бъдат внесени и първите ваксини на Phizer. Миналия ноември правителството на Тайланд започна преговори с Pfizer и Астра Зенека за производство на ваксините тук. Неясно защо беше предпочетена компанията на Астра Зенека, за която вече беше ясно, че се затруднява с доставките в световен мащаб.

Изправено пред нарастващото обществено недоволство, правителството на ген. Прают Ча-очан, който е несменяем премиер след военния преврат през май 2014 г., търси възможност да компенсира забавянето на ваксинационната кампания. Очаква се от 1 октомври до края на годината да бъдат доставени първите 4 млн. дози от Модерна. Те са договорени от частните болници за платеното ваксиниране /3 400 бата = 170 лв./ След 1 януари трябва да пристигнат още 1 млн. дози.

Това се случва по тукашните географски ширини, където обществото, въпреки страховете, неизвестността и конспиративните теории, подхожда изключително отговорно към необходимостта от масова ваксинация като начин да си върнем предишния живот. У нас, както се разбра, не щем ваксини, защото имало световен заговор, щели да ни чипират, искали и да разредят човечеството. Както ваксините у нас явно и простотиите са безплатни, а за съжаление им се връзват и умни хора. Не ги виня – личен избор. Но си признавам, че изпитвам затруднения да обясня на жена ми, а и на общите ни приятели тук защо е така в България. Която освен със Стоичков, Бербатов и киселото мляко, което японците продават тук под бранда България, ще се сдобие с нова слава – страна на безсмъртните, дето вирус не ги лови. Сигурно заради ракията, шопската салата и киселото мляко. Да не пропусна шкембе чорбата, с много чесън естествено.

Но както някой беше казал, пилците се броят наесен… Да пази Господ : )

Споко, не ме чипират😁 Тестват ме😉, споделя за снимката Панчо БлагоевПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук