Журналистката Мария Рачева на 90: Усещахме пулса на града, сега не е така

контакти

Усещахме живота и пулса на града и това беше много хубаво. Сега не е така, сподели журналистката Мария Рачева, която наскоро навърши 90 години и бе поздравена от свои колеги в Дом-музей „Пеньо Пенев“. В почти цялата си професионална кариера тя е работила в общинския радиовъзел – Димитровград.

Напрежението и тичането в радиото беше голямо, но издържахме, работихме до края. Продължих да работя и след като се пенсионирах. Непрекъснато, години наред бях в радиото, докато го закрият, за съжаление. Това е огромен пропуск в културния и духовния живот на Димитровград, че няма такова средство за масова информация, продължи тя и си спомни, че преди излизаха няколко вестника, имаше телевизия…

Всяка година в навечерието на Деня на народните будители Съюзът на българските журналисти удостоява със своите годишни награди. Тази година сред наградените беше и Мария Рачева, както за цялостния си принос, така и за своята 90-годишнина. Тя бе отличена с почетна грамота и значка „Златно перо“.

Наградата е заслужена, заяви заместник-кметът Яшо Минков, след като я връчи в Дом-музея и изпрати сърдечните поздрави на кмета Иво Димов. Минков връчи и почетния плакет на Община Димитровград.

Проявата, преминала с много поздравления, подаръци и разказване на лични истории от журналистическата професия в миналите години, откри Иванка Данева, с представяне на нейната достолепна колежка.

Мария Рачева идва на гости в Димитровград през 50-те години, прибира се в Ихтиман, но сърцето й остава тук. След няколко месеца й се обаждат с предложение за работа. Веднага събира багажа и тръгва към Димитровград. Отначало работи към „Енергомонтаж“, който строи ТЕЦ „Марица 3“. Скоро се отваря място в „Димитровградска правда“ и започва във вестника. По това време в изданието са фотографът Гено Банов и поетът Пеньо Пенев. Тримата работят заедно известно време. Отначало Мария работи като машинописка, после става сътрудник… Скоро се отваря възможност да отиде в радиото, каквато е била мечтата й. Започва като редактор, после е отговорен редактор, като какъвто се пенсионира през 1988 г. Отдала е повече от 40 години на журналистическата професия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук