Жоро Торнев за Димитровград – 70 години по-късно: Не вярвайте на митове, докато не ги изпитате

Колко важно е човек да не вярва на митове, докато сам не изпита каквато и да е теза в живота си! И да ти казват, че нещо е хубаво или лошо, или каквото и да е, трябва да го изпиташ, за да имаш своя собствена позиция. За първи път се замислих колко важно е това, снимайки филма „Димитровград – 70 години по-късно“. Това каза днес в кино „Планета“ Жоро Торнев, където се състоя премиерата на лентата, чийто автор е. Там той бе посрещнат от кмета Иво Димов и пълна зала с хора, чакащи прожекцията.

Преди две години се събрахме с екипа и мислейки за програмата за 70-годишнината на Димитровград, решихме, че един такъв филм трябва да е сред проектите. Искахме да покажем динамичното и различно развитие на града. Според скромното ми мнение, получи се, може би, най-добрия филм за Димитровград, правен в последните години. Огромен принос за това има Жоро Торнев, за което му благодаря, заяви кметът Иво Димов.

Историята ми с този филм е една от най-странните в моя творчески път. Голям конфликт бе за мен да се изправя срещу изключителното си отрицание към социализма, като идеология. Да погледна един град, продукт на социализма, в контекста на днешния ден. Обрат в отношението ми настъпи от поканилите ме хора и любовта, която видях във всички интервюирани. Така се изгради и любовта ми към Димитровград. Дано мога обратно да върна някаква част от нея с този филм, сподели Жоро Торнев.

Филмът ми подейства силно като човек, който е роден, израснал и живее в този град, заяви след прожекцията Иво Димов. Димитровград може да се сравнява положително с толкова много градове в България, откъдето и да го погледнете. На мен ми е обидно и неприятно, когато в социалните мрежи димитровградчани говорят негативно за града си, с подигравателен тон, ирония, усмиване, като за град със западащи функции и без бъдеще. Ако ние не се научим да уважаваме мястото, в което живеем, да мислим положително за развитието му, тогава няма смисъл. Трябва заедно да направим промяната, която искаме да се осъществи, допълни градоначалникът.

Всички сме чували какви са реакциите, когато кажем, че сме от Димитровград – град на чалгата, на пазара… Този филм ни даде самочувствие. Показва, че Димитровград е нещо повече – история, проспериращ град, който върви напред, бяха сред коментарите на млади хора в залата.

Филмът „Димитровград – 70 години по-късно“ е с продължителност около 25 минути. Предстои да бъде разпространен на различни носители, както и да се преведе на английски език. Първоначалната идея бе да се направи от човек, който не е обвързан с града, за да бъде по-различен погледът. Вижте го, във видеото, отдолу:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук