Живот като на кино: Хеди Ламар, актрисата изобретателка

Красивият ум на една жена, изпреварила времето си, стои зад безжичната връзка WIFI

Чували ли сте името на Хеди Ламар? Тази красива жена е една от най-големите звезди на Холивуд през 30-те и 40-те години на миналия век. Първата брюнетка със статут на суперзвезда, първата жена, имитирала оргазъм на големия екран (режисьорът ме убоде с карфица, признава тя по-късно), с шест брака зад гърба си и живот, по-интересен от всичките й филми. 

Нито един от тези факти не обяснява защо нейният рожден ден е обявен за Ден на изобретателя в САЩ, защо в родната й Виена ще се открива неин паметник и защо на преклонна възраст Хеди Ламар получава най-големите награди за технически изобретения на Австрия и САЩ. Хеди Ламар измислила така наречения „фрикуенси хопинг“ – защита, коята е в основата на модерната телевизионна техника, на безжичните телефони, локалното разпространение на телевизионни програми, на сателитната отбранителна техника. Без специално образование и насмешливо подценявана от съвременниците си, Хеди Ламар се оказала една от най-умните жени на своето време.

Хеди Ламар е родена през 1914 година във Виена с името Хеди Ева Мария Кизлер. Баща й бил богат еврейски банкер, майка й – талантлива пианистка. Хеди също имала артистични дарби и завършила актьорско училище. Славата й в Австрия обаче се дължала не на актьорска дарба, а на филма „Екстаз“, в който 18-годишната Хеди излязла гола от едно езеро. Това била първата гола сцена в киното изобщо и скандалът бил толкова голям, че родителите на Хеди набързо я омъжили за своя приятел, богатият производител на оръжия Фриц Мандл. Първата работа на Фриц била да се опита да изкупи всички копия на филма, но с това само разпалил интереса на публиката. За Фриц Мандл младата му жена била истински трофей и той не се разделял с нея. Водел я дори на работните си срещи, където се обсъждали проблемите с радио насочването на торпеда под водата – Хеди слушала, разбирала всичко, запомняла и наум си правела планове.

Зад ежедневните удобства като мобилните комуникации или WiFi стои красивият ум на една жена, изпреварила времето си.

В началото на 30-те години Хеди Ламар бяга в Холивуд, зарязвайки австрийския си съпруг. През годините тя се омъжва още пет пъти, но иронично казва, че най-щастливото време е това между браковете й. В Холивуд Хеди Ламар се снима в 55 филма, спечелвайки над 30 милиона долара – огромна за времето си сума. За съжаление изборът й на роли не бил особено добър и никой от филмите й не останал в историята. Известно е, че тя отказала например ролята в „Казабланка“.

Започнала Втората световна война и Хеди Ламар се явила в Националния съвет на изобретателите на САЩ, за да разкаже за идеите си за защита на радиочестотите. Естествено никой не пожелал да я изслуша, казали й да ходи да продава бонове от военновременния заем – от тях Ламар събрала 7 милиона. Условието било всеки, който купи бонове за над 25 хиляди, да получи целувка от актрисата.

Първият, който се заинтересувал от идеите на Хеди Ламар, бил композиторът и изобретател Джордж Ентейл. На него тя разказала простичката си идея честотите на излъчване да прескачат произволно в определен диапазон, като се синхронизират приемащото и предаващо устройство. През 1940 година Ентейл и Ламар патентоват откритието си. Две години по-късно то влиза в употреба с името „Сикрет комуникейшън систъм“.

Едва през 90-те години на миналия век списание Forbes публикува статия, в която разказва за изобретението на Хеди Ламар, която е все още жива и в старчески дом. Статията поражда голям медиен интерес и на Хеди Ламар са присъдени много отличия и награди. Тя отказва да получи която и да е от тях, като иронично коментира: „Аз все още изглеждам много добре, просто не искам да виждам никого.“

Хеди Ламар умира през 2000 година, на 86-годишна възраст. Името й остава все така малко познато, но за всяко момиче е интересно да знае, че зад ежедневните удобства като мобилните комуникации или WiFi стои красивият ум на една жена, изпреварила времето си.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук