ЖИВОТ: В „МАРИИНО ЗАЛАГАТ НА ПРАСЕТА, ВЪВ „ВУЛКАН“ НА ЖЕЛЕЗА

контакти

Гледане на прасета е основна прехрана за немалко от жителите на димитровградския кв. „Мариино“. Развъждането им е основен поминък в тъй наречената „Черничева махала“, населена изключително с роми. Свине квичат в двора на почти всяка къща там, твърдят обитатели.

За изхранването на животните деца и възрастни обикалят с велосипеди контейнерите за изхвърляне на отпадъци в града. Събирайки остатъците от храна в прикрепените на багажниците касетки, те икономисват голяма част от нужния фураж.

Прасетата жителите на квартала използват за прехрана на семействата си, също и за продажба. Тъй като достъпът до пазарите е забранен, клиентите идват направо по къщите. Купуват не само роми, но и българи от близките населени места, твърдят свиневъди.

Хората обясняват, че гледат животните си при възможно най-добри за възможностите им условия. При необходимост викали ветеринар, заделяли и за лекарства от оскъдния си бюджет на безработни. Животните – заклани или живи, продавали на цени, по-ниски от пазарните, за да са по джоба на събратята – купувачи.

Свиневъдството все още не се е разпространило в съседния квартал „Вулкан“, обясняват пък негови жители. Там като основен поминък се е оформил събирането на железни отпадъци, в което повечето са станали истински специалисти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук