Животновъди искат оставката на земеделския министър

По-евтино украинско мляко подбивало цената на българското

контакти

Животновъди искат оставката на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Конкретната причина са ниските изкупни цени на суровото краве мляко, заради внос, както и за несправяне с ангажиментите си в сектора, обяви Петър Митев, председател на областния съвет по животновъдство в Хасково, където час преди обяд на 14 февруари животновъди ще изразят недоволството си. Това съвпада с Националната информационна кампания на ведомството за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г.

Изкупната цена на млякото в момента е 85-90 ст. и се очаква, че от средата на месеца ще падне още, а достигаше до 1.2 лева. Стига се дотам, защото правели внос на украинско мляко, което се докарва до мандрата за 70 ст. Лошото е, че не само цената пада, но и мандрите не искат да изкупуват българското мляко, заради евтиния внос. Постоянно скачат цените на фуража, на тока, заплати, осигуровки…, а цената на млякото пада. Как да се издържаме и да гледаме тези животни, след като държавата не ни помага? Обричат ни на фалит, заяви Петър Митев.

По думите му, преди нова година българското мляко много се търсело, но след като дошло вносното, цените започнали да падат на седмица-две с 5-10 ст. Той допълни, че поне цените за потребителите да спадат, но и това не ставало. Говори се, че украинското мляко минавало през Полша и Унгария и след това идва в България. Митев разказа случаи, при които на животновъди се е налагало в последните дни да изхвърлят тонове мляко. Проблемът тук е, че те нямат право да го правят, от друга страна, според него, не могат да го дарят.

Исканията ни са министерството да застане твърдо и да каже, че временно се забранява вносът на това мляко или да се реши, че нашето е с предимство и ако има недостиг, тогава да вземат чуждото, както и да се помисли за допълнителни помощи, подчерта Митев.

Той обясни още, че министър Гечев забранил на негови колеги достъпа в министерството. Досега не е имало такъв министър, който един път не е събрал този сектор, за да се коментират проблемите. Явор Гечев е лично виновен и ще погребе животновъдството, посочи мотиви за исканата оставка председателят на областния съвет по животновъдство в Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук