Живко Янков: ГЕРБ-СДС има експертите, които да се справят с кризите, за да има стабилност

Живко Янков е трети мандат кмет на димитровградското село Черногорово. От 2016 г. е председател на сдружението на кметовете на малките населени места в община Димитровград. Завършил е специалност „Публична администрация“ в УНСС. Кандидат е за народен представител в листата на ГЕРБ-СДС за 29-ти Многомандатен изборен район – Хасково.

 • Г-н Янков, тридневни ефективни протестни действия организираха зърнопроизводители на различни места в страната. Как се възприемат те от хората по селата, подкрепят ли ги, смятат ли ги за справедливи и основателни?
 • Акцентът е наистина върху земеделските производители, които са основните работодатели по малките населени места, както и сред основните дарители по различни поводи. Така че, исканията им са уместни и своевременни. Да не забравяме, че преди малко повече от година ние първи алармирахме за проблемите в сектора. Тогавашният земеделски министър забрани износа на българска пшеница и ечемик. Съответно, бяха гласувани средства на една държавна компания в размер на 1 млрд. лева, с които трябваше да се изкупуват пшеница и ечемик от български производители, за да бъде попълван държавният резерв. Не се знае къде отидоха тези средства и нищо такова не стана. Напротив – имахме огромен внос на пшеница, ечемик, слънчоглед от трети страни, конкретно визирам Украйна, което срина българския пазар. Сега е още по-сложно, тъй като миналата година земеделците купуваха много скъпи горива и торове. Дизелът бе от 3.5 до 4 лева, торовете – над 2000 лева за тон, заради скъпия газ, който вземахме от посредници. Складовете ни са пълни с пшеница, ечемик. След два месеца идва нова жътва, а себестойността на следващата продукция ще е още по-висока. Държавата трябва да вземе мерки, тъй като, ако продължи да е така положението, както в последните две години, ще се стигне до масови фалити на малки и средни производители.
 • Недостатъците в сектора са свързани с лоша държавна, европейска политика или и двете, как смятате?
 • Нещата са комплексни. Ще визирам конкретно 2016 г., когато, през сдружението на кметовете на малки населени места, на което съм представител, бяхме сключили договор с Областната служба за съвети в земеделието. Организирахме поредици от срещи с експерти в земеделието, които даваха добри съвети, пишеха безвъзмездно проекти, точно за такива малки производители. Ще посоча още, че в нашия план за възстановяване и устойчивост бяха залегнали текстове за изграждане на нови и ремонт на стари поливни системи по малките населени места. Меките зими и липсата на сняг в последните години ще доведат до засушаване, така че тези средства ще бъдат необходими. В плана за възстановяване и устойчивост тези проекти бяха изместени от лобистки проекти за мега батерии, с които няма как да се помогне на сектора.
 • Как вижда решението им вашата партия?
 • Ние сме се доказали във времето за решаването точно на такива проблеми. Имаме експерти точно в тези сектори и най-важното е, че те имат и опит в управлението на кризите.
 • Председател сте на сдружението на кметовете на малките населени места в община Димитровград. Какво показва опитът ви, кои са главните проблеми в тях?
 • Много са, като се започне от липсата на достатъчно работни места и продължим с конкретни инфраструктурни проекти. Да кажем, че улиците и парковете, площадите са в крайно недобро състояние. Пътната агенция има средства от винетки, тол такси… В същото време третокласната и четвъртокласна пътни мрежи са оставени на общинския бюджет. Ако я няма подкрепата на държавата в тази насока, няма да се получат нещата. Да не говорим, че миналогодишният бюджет на Община Димитровград бе приет април месец, а през тази не е ясно кога ще е. А ние разчитаме да заложим инфраструктурни проекти, които се финансират от капиталовите разходи. Като кметове, след като обещаем нещо на хората, че ще стане или ще се промени, искаме да го видим изпълнено. Ще дам още един пример. Преди повече от година, с промяна в Закона за горите, бе вменено на кметовете на малките населени места в срок до 31 март да изготвят списък на желаещите дърва за огрев. Тази кампания тече от два месеца. Сутринта проверих, че при мен са записани заявки за около 500 кубика дървесина. Това ще рече, че за 27 населени места, средно стават 13 500 кубика. В началото на април ще придвижим заявките до Горското стопанство в Хасково за изпълнение. Не може да сложиш каруцата пред коня и да очакваш резултати. Обикновено Горското в началото на годината маркира една дървесина в съответното населено място. След това се изготвя списък и се знае, че хората ще получат по-евтини дърва за огрев. Сега може да обещаем, без да знаем откъде ще вземем дървесината.
 • Какъв е изходът, след голямата инфлация и сериозното поскъпване на традиционни за българския пазар продукти?
 • Изходът е комплексен. На първо място, трябва да бъдат осигурени средства за подпомагане на тези производители. Средствата могат да бъдат европейски, по прословутия план за възстановяване и устойчивост, за който има картбланш да бъде предоговорен. Трябва да бъде предоговорен и да има мерки, насочени към местните производители, към по-малкия и средния бизнес, които могат да отговорят адекватно на пазара. Трябва да има и държавна политика в тези сектори през програмите, които са за енергийна ефективност. По тази тема, в предложения от ГЕРБ план едно от решенията бе за саниране на еднофамилни къщи. В плана, предложен от Промяната, тази мярка отпадна. Хората по малките населени места също трябва да имат право да получат средства. Това ще им спести немалко за енергия. Освен това, за одобрените къщи през сезона ще работят строителни фирми. Така част от тези държавни и европейски средства ще влязат точно в тези малки и средни фирми.
 • Уверен ли сте, че ГЕРБ-СДС разполага с достатъчно кадри, които да се справят с кризите?
 • Нашата партия е може би единствената, която разполага с достатъчно експерти, които вече имат опит за управление и справяне с кризите. Това е важно, за да има стабилност и предвидимост, което ще помогне да вземем успешни мерки и да изпълняваме обещанията си пред хората.
 • Какво ще кажете на избирателите в навечерието на вота?
 • Мнозина, когато дойде време за избори, казват, че им е омръзнало от такива и не искат да гласуват. Впоследствие обаче започват да критикуват. Трябва да се разбере, че решението на всички кризи ще започне с решаването на политическата криза. В последните две години работихме при постоянна смяна на служебни министри и смяна по различни структури. Дори да искаме да поставим нашите проблеми, няма кой да поеме ангажимент, тъй като днес е там, утре го няма. Затова призовавам избирателите да излязат и да гласуват за стабилността и разума в държавата – с номер 2 в бюлетината за ГЕРБ-СДС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук