ЖИВЕЕМ ВЪВ ВРЕМЕ НА БЕЗВРЕМИЕ, НО БИЛО ЗА ХУБАВО

контакти

Маите не познаха за края на света, както някои са си го представяли. Познаха обаче за нещо друго. Казвали, че някъде преди и около 2000-та година ще бъде време на безвремие. Това щяло да продължи няколко години. Ставало дума за нещо като отхвърляне на ценностите, загуба на желанието да живеем в общност, всичко щяло да стане някак си механично. За останалия свят не знам, но в България точно така се случва. Според маите, краят на света не означавал физически такъв, а преминаването в нова ера на мислене и, ако щете – технологии. Нямало как при преминаването в нова епоха да не се преживее такова време на безвремие. Следвайки техните размисли, скоро трябва да видим новото утро на новото време. Така че, според техните разбирания, това било за хубаво. Дали ще стане изведнъж или постепенно, не се знае. Дали изобщо ще стане, също не се знае.

Нека вземем за пример музиката. Всяко десетилетие след Втората световна война си има своята музика, създавана от групи – 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те, останала, въпреки миналото време. Какво обаче става след 2000 г.? Помислете колко групи са създадени и правят музика след този период. Колко от тях оставят запомнящи се парчета, които са стойностни и в същото време комерсиални, а не от т. нар „ъндърграунд“. Май няма много. Почти всички са соло изпълнители. Общността някак си се губи, а с нея и правенето на нещата заедно. Някои казват, че ние сме потопени във периода и затова не виждаме и оценяваме стойностните неща. След време щяло да стане отсяване. Може би са прави.

ЗА ИЗБОРИТЕ

Чудя се какви са тези избори за парламент във време на безвремие. Ами предишните? Дай Боже сегашните да родят нещо съществено, което да поникне в новото време, ако дойде. Нека се обърнем към традицията и религията. Според тях, вотът ще се окаже ялов. На 12 май почетохме паметта на Свети Тома, известен като Неверни или т. нар. Томина неделя. Отбелязва се в последния ден от седмицата след Великден. Именно в тази седмица, според традицията, не трябвало да се работи. Най-вече ставало въпрос за земеделска работа, защото посятото семе през този период не пониквало или залинявало. Какво ли сме посели или засадили на 12 май? Боже, опази! Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук