Погром над туристическия дом в Димитровград

Коментарите: Целенасочен удар, демонстрация и амбиция на някой, недоумяваме. Сградата не може да бъде продадена

Жесток погром е претърпяло вътрешното пространство на базата на туристическо дружество „Хеброс” в Димитровград, намираща се в парк „Пеньо Пенев” в Димитровград. Кратка информация по случая бе публикувана в полицейския бюлетин, в който се говори за кражба, увредени инвентар, кухненско оборудване, телевизори, врати и др. Представители на дружеството обаче споделиха, че целта едва ли е кражба, защото всичко изглежда много умишлено и целенасочено.

Обяснявам си този погром като целенасочен удар, сподели председателят на дружеството инж. Недялко Сталев. Допълни, че са подготвяли нещата за търг за отдаване под наем на сградата, обмисляли са вариант и сами да я експлоатират. По думите му, целта на вандалската проява е да се попречи на експлоатацията или напротив – да се ускори? Предположи, че съсипването е станало миналата събота или неделя. След него стъкла бяха обсипани навсякъде, вратите на всички стаи са разбити, дивани и мебели  са разхвърляни, унищожен е бойлер, хладилник, включително, стол е забит демонстративно в стената… Първата задача сега е обезопасяване на обекта, което започна постепенно, с почистване и подреждане.

Единствените приходи, които можем да вземем, са от тази сграда. С нея свързвахме нещото, което можем да направим за туризма в града. Надеждата ни беше да отдадем базата под наем или да я експлоатираме, доколкото можем, каза председателят.

Представителите на дружеството са в абсолютно патова ситуация и нямат никаква идея какво ще правят занапред. Коментира се вариантът, поради липса на средства, да се отдаде под наем, но наемателят, евентуално, ще иска да го направи за сметка на наема или приспадане на част от него. Нещо подобно вече е станало в годините назад и има вероятност историята да се повтори.

Имахме един арендатор в годините назад, който ни дължи пари. Трябваше да заведем дело, но не можем да си го позволим финансово. Арендата му изтече през август 2015 г. и не я подновихме. Голям проблем беше да ни даде ключовете, заяви секретарят на дружеството Милка Андонова.

Продължи, че наемът първите две години е бил по 270 лева месечно, понеже от построяването на сградата не бил правен ремонт. След това става по 400 лева и плащането секва. Наемателят трябвало да вложи 35 хил. лева, но имал претенции, че е вложил 140 хиляди, обяснява секретарят.

Въпросният арендатор е била хасковска фирма. С него дружеството има спорове, изразяващи се в това, че той не си е платил наема за определен период от време. Неговите претенции, пък, са, че е направил свръх инвестиция, споделиха от „Хеброс“. По данни на председателя, задълженията на доскорошния арендатор към дружеството са около 15 хил. лева. Същият е използвал базата предимно да настанява работници.

Това е вандалщина и амбиция на някой. Имахме разногласия в ръководството и предполагам, че всичко произтича от тях. Не мога повече да кажа…, сподели Андонова. Допълни обаче, че е имало амбиции хижата да се даде под аренда и да стане хотел. Ние това не искаме, защото е социална придобивка, да се спи евтино тук, да идват наши колеги. Март месец бях на конференция на федерацията на туристите-ветерани. Там обявих, че от май месец вече сме готови да посрещаме гости. Ние на това разчитахме, каза през сълзи тя.

За мен това са напълно демонстративни действия, при положение, че всичко е до такава степен унищожено и то със злоба и ярост. Буквално е рушено. Недоумявам как някой би посегнал на имущество, собственост на дружество с идеална цел, каквото е туристическото дружество. В крайна сметка, работим за развитието на социалния туризъм в общината, каза  адв. Коста Костов, който е част от Управителния съвет на туристическо дружество „Хеброс”.

Костов посочи, че е пресилено да се говори за междуособици в дружеството. Според него, просто има различни мнения по въпроса за стопанисването на този туристически дом, но това са неща, които са вътре в дружеството. Имаше идея базата да се превърне и в старчески дом. Моето категорично мнение беше, че това не бива да се допуска, акцентира Костов. При създалата се ситуация, ще чакаме заключението на разследващите органи, каза той.

Сградата, абсолютно, не може да бъде продадена, твърдят от дружеството. Тя е държавна собственост, с принципал Български туристически съюз /БТС/, стопанисвана от димитровградското дружество. Още при стартирането на демократичните процеси, покрай приватизирането на апетитни места, се взе решение сградният фонд на БТС да не се продава, обясни председателят на „Хеброс“.

Туристическата база в Димитровград е строена през 1964 г. Тя е с около 3000 кв. м застроена площ, с 34 стаи по две легла, има и обща спалня… В дружеството има два клуба – на туристите-ветерани /54 човека/ и по пешеходен туризъм /34 човека/.

Обсъждат се идеи за създаване на ученически клуб, за провеждане на зелено училище, за ателиета на художници и др. Осъществяването на тези идеи, засега, изглежда неосъществимо.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук