Ето по колко пари трябва да връщат отделните партии от субсидии

Министерството на финансите публикува информацията за сумите, които подлежат на доброволно възстановяване по централния бюджет от страна на политическите партии и коалиции. Ведомството преизчисли годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на закона – 31 март 2019 г. Министърът на финансите изпрати писма до политическите партии, получили държавни субсидии, в които са посочени конкретните суми, подлежащи на връщане – разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер. В писмата е описан и механизмът за възстановяването на сумите, съобразно изискванията на Закона за изменение на Закона за политическите партии.

Най-много – 5 613 724 лева, трябва да връща ГЕРБ и вече го направи. В съобщение от централата й споделят, че партията първа възстанови надвзетите средства от партийната си субсидия. По разпореждане на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, партията преведе по сметката на финансовото ведомство в БНБ цялата дължима сума.

На следващо място е БСП, която трябва да възстанови 4 299 690 лева. Следват ДПС – 1 625 892, „Воля“ – 655 938, НФСБ – 542 137, „Атака“ – 539 894, ВМРО – 508 966… Партиите и коалициите трябва да възстановят общо 14 463 706 Допълнителни подробности за останалите – тук.

Същевременно, към края на юли се очаква да се разбере с колко точно ще бъдат намалени субсидиите на партиите. Сега се отделят по 11 лева на глас, предложението е да се получава по 1 лев…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук