Ето кои стават евродепутати

контакти

Късно снощи ЦИК обяви окончателно мандатите за евровота. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Джевдет Чакъров и Искра Михайлова от ДПС се отказаха да са евродепутати.

ГЕРБ-СДС има петима евродепутати. Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. А за първи мандат в Европарламента влиза главният секретар на СДС Илия Лазаров. Те всички ще се присъединят към групата на ЕНП.

Трите депутатски места от ДПС ще бъдат заети от Илхан Кючук, Танер Кабилов, бивш председател на младежката организация на ДПС, и петата в листата – Елена Йончева. Тя до момента беше евродепутат, но избрана с листата на БСП. Тримата евродепутати от ДПС ще бъдат част от групата на либералите.

ПП-ДБ също получават три депутатски места. Листата им е сериозно пренаредена от преференциите и така се получава, че в Бюрксел заминават бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, Христо Петров (известен като Ицо-Хазарта) и Радан Кънев. До момента Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП – Никола Минчев и Христо Петров, към коя група ще се присъединят. ПП декларираха желание да бъдат част от Либералите, където са и ДПС.

Три места в Европарламента печели и „Възраждане“. Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова.

БСП до сега имаше петима представители в Европарламента, но вече те ще бъдат само двама. Водач на листата е Кристиян Вигенин, втори е Румен Гечев. Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и до момента – с преференции измества професор Гечев. И така за евродепутати са избрани Вигенин и Пенкова. Те ще се присъединят към групата на Социалистите и демократите.

ИТН изпращат един представител – Ивайло Вълчев.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук