Ето какво изписаха на щурмуваната кула на ТЕЦ-а в Димитровград

контакти

В следобедните часове се изясни какъв надпис подготвят екоактивистите-алпинисти, които се качиха нелегално рано през деня на една от охладителните кули на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.

Първоначално протестиращи от „Грийнпийс“ коментираха, че посланието ще е за чист въздух. Оказа се, че е малко по-различно.

На кулата бе изписано с бяла боя CRIME (от англ. „престъпност“). Посланието само говори за себе си, но конкретно е свързано със  замърсяването, което се твърди, че Централата причинява… Няколко часа отне на екоактивистите-алпинисти да направят надписа, предвид и силния вятър.

Първоначално се очакваше да бъде изпънат транспарант, а не надпис с боя. Това ще усложни премахването му, каквито предварителни намерения изразиха от ТЕЦ „Марица 3“.

От димитровградската Централа изпратиха позиция, в която се казва: Ще търсим административна, наказателна отговорност и обезщетения от организаторите и участниците в нахлуването на територията ни.

Обезпокоени сме, че в една правова държава от Европейския съюз е възможно български и чуждестранни граждани да проникнат не само в частна собственост, а именно в електрическа централа, на територията на която функционират съоръжения, криещи повишена опасност! Лицата, които са се покатерили на охладителната кула, не само са го направили незаконно, а и с риск за собствения си живот и живота на всички други граждани, намиращи се в близост. Безотговорните и престъпни действия на некомпетентни лица може да предизвикат дори експлозия или пожарВъпреки усилията ни за модернизация и енергийна трансформация, днес всички граждани видяха как продължават опитите за оказване на натиск над работата на Централата, се казва в позицията.

В района имаше засилено полицейско присъствие, пристигна и линейка, доколкото се разбра, сезирана е и прокуратурата. На място пристигнаха и граждани, част от които служители на предприятия, в близост.

Полицейските коли дълго време изчакваха на разстояние. Впоследствие, малко преди завършването на надписа, няколко от автомобилите се отправиха към района. По всяка вероятност, бе коментирано на място, ще откарат алпинистите и други организатори, за да дадат обяснения…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук