ЕС няма намерение да дава пари за оградата по българо-турската граница, засега

контакти

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли искането за допълнително изграждане на ограда по границата между България и Турция. Тя каза това преди началото на провелия се в четвъртък Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Стокхолм.

В бюджета на Европейския съюз не са предвидени средства за това. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща, коментира, цитирана от БНР, Йохансон.

По време на визитата си у нас австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че ще настоява пред Европейската комисия България да получи 2 млрд. евро за техническо оборудване и подготовка на служителите. То бе свързано с нарасналия брой мигранти, които прекосяват границата. Този мотив Австрия използва през декември, за да наложи заедно с Нидерландия вето на влизането на България в Шенген.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на страната си за отпускането на европейски средства, посочва австрийската агенция АПА. Тя допълва, че според министъра по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало „раздвижване по случая“…

Трябва да бъдат насочени средства, казват от ЕК

Необходимо е подобряване на външните граници на ЕС за овладяване на потока от незаконни мигранти, отбелязва междувременно, цитирана от БТА, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители в навечерието на насроченото за февруари извънредно заседание на Европейския съвет.

Трябва да бъдат насочени средства от ЕС за укрепване на състоянието на границите; българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС, които желаят, допълва тя в писмото си от осем страници.

Изброени са общо 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти. Сред тези мерки са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях, разселването им на доброволна основа, преговори със страните, откъдето те са пристигнали. Председателят на ЕК предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук