ЕП: Корупцията във ФИФА е дълбоко вкоренена. Да се обезщетят жертвите на Мондиала в Катар

Федерацията сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол, смятат от Европарламента

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за състоянието на правата на човека в Катар, съобщават от пресцентъра на институцията. Членовете на ЕП подчертават, че държавата от Персийския залив е спечелила процедурата по кандидатстване за Световната купа на ФИФА на фона на достоверни твърдения за подкупи и корупция. Те изразяват съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти, предимно в строителния сектор, както и за всички ранени, които са помогнали на страната да се подготви за турнира.

Описвайки корупцията във ФИФА като „широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена“, членовете на ЕП също така изразяват съжаление, че процесът на присъждането на домакинство на Световното първенство по футбол на Катар през 2010 г. не е бил прозрачен и е липсвала отговорна оценка на риска, като подчертават, че ФИФА сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол.

Парламентът призовава държавите членки на ЕС и по-специално тези с големи футболни лиги, като например Германия, Франция, Италия и Испания, да окажат натиск върху УЕФА и ФИФА, с оглед реформирането из основи на ФИФА. Това би включвало въвеждането на демократични и прозрачни процедури за присъждане на домакинство на световни първенства по футбол и стриктното прилагане на критериите за правата на човека и устойчивостта за държавите домакини.

За да бъдат защитени спортистите и привържениците и да се сложи край на използването на спорта за подобряване на имиджа (sportswashing), не бива да се присъжда домакинството на международни спортни събития на държави, в които се нарушават основните права и правата на човека, и с преобладаващо систематично насилие, основано на пола.

Всички жертви на подготовката за Световната купа трябва да бъдат обезщетени

Като се има предвид, че според изчисления, повече от 2 млн. чуждестранни граждани съставляват около 94% от работната сила в страната, резолюцията приветства факта, че според Международната организация на труда правителството на Катар е възстановило 320 млн. щатски долара на жертвите на злоупотреби със заплати чрез така наречения „Фонд за подпомагане и осигуряване на работниците“. Членовете на ЕП обаче изразяват съжаление, че много работници в Катар и техните семейства са останали извън неговия обхват. Те призовават фондът да бъде разширен, за да обхване всички засегнати от началото на строителните работата, свързана със Световното първенство по футбол, така че да бъдат включени всички смъртни случаи и други нарушения на човешките права на работниците.

Те също така призовават ФИФА да допринесе за всеобхватна програма за обезщетяване на семействата на работниците като компенсация за условията на труд, от които те са пострадали.

Необходими са цялостни разследвания

Парламентът признава важния принос на работниците мигранти за икономиката на Катар и за Световното първенство по футбол през 2022 г. и настоява органите на Катар да проведат пълно разследване на смъртните случаи на работници мигранти в страната и да изплатят обезщетения на семействата в случаите, в които работници са починали в резултат от техните условия на труд. Парламентът също така подкрепя усилията на Катар за подобряване на техните условия на труд и права – въпрос, който беше повдигнат от международната общност, но призовава за пълното прилагане на приетите реформи.

Членовете на ЕП изразяват съжаление във връзка с насилието, упражнявано от властите на страната върху общността на ЛГБТК+ лицата. Това включва използването на националните закони, които позволяват временно задържане на ЛГБТК+ лица без повдигане на обвинение или съдебен процес за срок до шест месеца. Резолюцията също така призовава Катар да засили мерките за гарантиране на равенство между половете, включително да премахне остатъците от настойничеството над жените и същевременно увеличи усилията за нарастване на представителството на жените на официалния пазар на труда.

За повече подробности резолюцията ще бъде достъпна в пълен текст тук. Тя беше приета с вдигане на ръка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук