На Еньовден Слънцето спира да си почине и се къпе в жива вода

контакти

Народът вярва, че на Еньовден Слънцето спира да си почине и окъпано в „жива вода“, изгрява много рано. Тогава започва далечното начало на зимата. Празникът се чества на 24 юни всяка година. На същата дата Източноправославната църква отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител. Оттам идва името на празника, тъй като Еньо и Яне са кратки форми на Йоан и често обредите и традициите се преплитат.

Вярва се, че росата на Еньовден е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев с течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Различните билки имат най-голяма лечебна сила на този ден. Най-добре е да се берат рано сутрин. Сред обичаите да се гадае за здраве, женитба и плодородие.

На 24 юни имен ден празнуват Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислава и много други, сред които и тези, с имена на билки.

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук