Еньовден – празник на слънцето, водата и билките

Еньовден е празник в българския народен календар, обвързан със слънцето, водата и билките. Отбелязва се всяка година на 24 юни. На същата дата църквата чества рождение на Свети Йоан Кръстител.

Празникът се чества на много места в страната. В Меричлери например провеждат Празник на билките, Слънцето и лавандулата – Еньовденска китка. Събитието започва в ранната утрин на 24 юни с поход до лавандуловите полета и бране на билки. В съботния ден, пък, от 18.30 часа на площад „Хорището“ ще има концертна програма от гостуващи самодейни състави от община Димитровград. За децата има подготвена арт-работилница за изработване на картина-апликация от билки. Организатори на събитието са община Димитровград, кметство Меричлери и читалище „Просвета 1896“.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата. Вярва се, че сутринта на празника Слънцето „трепти“ и „играе“ и се окъпва във водоизточниците, което прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Вероятно, това е една от причините да се смята, че различните треви и билки на Еньовден имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце.Затова е най-добре да се берат рано сутринта. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за,болестта без име.
На 24 юни именици са Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янис, Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йонка и др. По традиция както те, така и останалите, участват в масово къпане.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук