НА ЕНЬОВДЕН: ЕНЬО СИ НАМЕТНАЛ КОЖУХА ДА ВЪРВИ ЗА СНЯГ

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата. Казва се: Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг. Вярва се, че преди „да тръгне към зимата“, Слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се оръсва и росата, която пада, е с особена магическа сила

Еньовден се чества всяка година на 24 юни. На същата дата църквата отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител. Според Евангелието, той предсказва идването на месията Христос. Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции и има много съответствия в обичаите на всички славянски народи.

Брането на билки е сред най-открояващите се моменти на Еньовден. Смята се, че тогава различните растения придобиват най-голяма лечебна сила, особено при изгрев слънце. По обичай, набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”.

На 24 юни празник имат Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук