Елена Йончева поиска оставката на Корнелия Нинова

Поиска я и Антон Кутев. Първата след изборите вече факт – Вигенин се оттегля като шеф на предизборния щаб на БСП

Българският евродепутат и журналист Елена Йончева поиска оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова. Единственото правилно решение е оставка на лидера – и не, не е необходимо някой изрично да я иска. Моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена – по собствена инициатива, пише на профила си в социалната мрежа Йончева.

Припомняме, че Йончева бе издигната от социалистите в Хасковско за депутат, какъвто стана в 44-ото Народно събрание, впоследствие – евродепутат… Миналата година обаче те снеха политическото си доверие от нея.  Тя сякаш забрави съвместните ни усилия, които всички ние, не без активното участие на председателя на БСП Корнелия Нинова, положихме, за да бъде чут чрез нея гласът на истината срещу корупцията, посочиха в декларация, тогава, председателите на общински партийни организации от област Хасково.

Левите хора имаме дълг – не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика. Левицата трябва да е в първите редици на промяната в България… С Корнелия Нинова начело на БСП вече е напълно ясно, че това не може да се случи. Председателят на партията заяви, че въпросът за оставката й не е поставян след изборите на 14 ноември. Днес аз го поставям, посочва още в поста си евродепутатът.

Няма лидер на европейска партия, който при подобен унищожителен резултат, да не си подаде оставката. Левите хора в България не заслужават подобно унизително отношение, казва още българският представител в Брюксел, като подчертава, че в лицето на Корнелия Нинова никой не припознава промяната.

Тя коментира, че резултатите от изборите за трети път показват, че доверието в ръководството все повече спада, но е сигурна, че Левицата може да е първа политическа сила. Според нея, фактът, че президентът Румен Радев е подкрепен толкова категорично за втори мандат, показва това. Казва още, че поемането на отговорност от страна на председателя на БСП няма да отслаби позицията на партията в предстоящите преговори за ново правителство, точно обратното, смята Йончева.

Оставката на Корнелия Нинова поиска днес и говорителят на служебното правителство и дългогодишен ръководен кадър в БСП Антон Кутев. Вероятно тя няма да си подаде оставката. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение. Сега важно е дали 130 годишна партия може да реши проблем със собственото си управление. Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред, категоричен е Антон Кутев.

Междувременно, първата оставка след изборите е факт. Тя е на Кристиан Вигенин, оттеглил се като ръководител на предизборния щаб на БСП…

Снимка на Румяна Тонева, „24 часа“ – Корнелия Нинова и Елена Йончева през 2018 г., когато още бяха близкиПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук