ЕЛЕКТРОННИ ТАТУСИ КРАСЯТ И ЛЕКУВАТ

Татуировки наблюдават здравето
контакти

Високотехнологични татуси могат да наблюдават сърдечния ритъм на човека и ред други жизнени показатели. Освен медицинска те имат и естетическа функция, подобно на оригиналните, при това без да се дупчи с игли кожата. Разположеното в хай-татуса електронно устройство просто се отпечатва, позволявайки ежедневно следене на здравното  състояние.

Епидермалното нововъведение е демонстрирано за пръв път в изследванията на Джон Роджърс от Университета в Илинойс – САЩ. Устройството – татус се състои от ултратънки  електроди, безжична система за захранване, сензори и средство за комуникация. На, ако на теория всичко е ок, практиката показва и някои недостатъци.

Технологията е приемлива за тези, които работят в офис, но плуването в басейн, например може да изкара системата от строя, обяснява създателят на здравната татуировка. Той обаче се надява нов метод за печат върху кожата да се окаже по издръжлив и по-сполучлив като цяло, предава Technology Review.

Учените успели да изяснят, че напълно е възможно ултратънката електроника да бъде успешно присадена в повърхностния слой на кожата. Което означава, че няма нужда от допълнително покритие, използвано в ранните версии. Освен това, размерът на устройството в последния вариант е 13 пъти по-малък. Присадената татуировка издържа до две седмици, след което излиза от тялото вследствие на естественото излющване на кожата. След това процедурата по присаждане трябва да се повтори.

В течение на тези дни обаче устройството във всеки момент измерва кръвното налягане, температурата, пулса, хидратацията на кожата. Особено полезно е за проследяване на зарастването на рани. Създателят Джон Роджърс и екипът му се надяват, че в перспектива ще успеят да направят технологията достатъчно добра за мащабно употреба. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук