ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ – ПОЛЕЗНИ ИЛИ НЕ ДОТАМ

Електронна цигара
контакти

[dropcap]З[/dropcap]а вредата от тютюнопушенето се говори постоянно. Влезна в сила и закона, който го ограничава. Все по-актуални стават електронните цигари, особено в студеното време, тъй като в закрити помещения употребата им не е забранена. Но какво всъщност представляват и  наистина ли са безопасни?

Електронната цигара е направена от  пластмасова тръбичка, чиято форма, големина и цвят наподобяват обикновената. Под корпуса няма тютюн, а изпарител, който отделя пара, примесена с никотин и аромати. Начина на функциониране е сходен с този, по който работят инхалаторите за страдащите от астма. Задейства се с помощта на литиева батерия. За да се създаде още по-реалистично усещане, на върха е поставен диод, наподобяващ пламъче, който свети при всяко дръпване.

Почитателите са убедени в безспорната им ефективност. Те подкрепят ползата с факта, че липсват стотиците вредни субстанции, които се отделят при изгарянето на тютюна. Вдишват се само никотин и различни аромати, които наподобяват шоколад, плодове и дори цветя.

Въпреки безспорните плюсове, експерти твърдят, че електронните цигари никак не са безвредни. Гръцки учени дори са на мнение, че те повече вредят на здравето ни, отколкото помагат, създавайки лъжливо чувство за безопасност.

Американската агенция по храните и лекарствата също излезе със становище, че  рекламираните като напълно безвредни заместители не са безопасни и също нанасят вреди върху здравето. Експертите изнесли резултати, които показват, че в 19 вида от продаваните на пазара в САЩ се съдържа канцерогенното вещество нитрозамин, откриващо се и в истинските цигари. В някои от считаните за опасни продукти е открит и диетиленгликол – вредно за здравето вещество, използвано в производството на антифриз. Особено внимание експертите обръщат на няколко марки изпарители, на чийто етикети се твърдяло, че не съдържат никотин. При химичен анализ, обаче такъв бил открит.

Няма достатъчно доказателства, че заместителите на тютюна са безопасни в дългосрочен план. Поради това те са забранени за продажба в много страни.

ИЗТОЧНИК: PLUS.BGПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук