Идва ли ред за електронното гласуване, заради коронавируса?

Различни мерки се предприемат и предстои да се предприемат, у нас и по света, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Те вече са толкова много, че трудно могат да се опишат в цялост. В този смисъл, дали отново не идва на дневен ред темата за дистанционното електронно гласуване? Миналата година имаше два вида избори – за Европейски парламент и местни власти. Ако тогава бе избухнал коронавирусът, щеше да се постави под сериозно съмнение провеждането им.

Избирателната активност в България е ниска. Организацията на избор в условията на коронавирус ще накара още повече хора да останат по домовете си, което допълнително ще опорочи вота. Ще има проблем и със съставите на Секционните избирателни комисии /СИК/, защото мнозина няма да искат да се поставят пред риск от заразяване. В скоби, само да припомним, че гласуването, май – е задължително

Коронавирусът вече има проявление, за избори през тази година. Социалистите, които трябва да посочат свой лидер през май, спряха кампанията си. Предстои да се види дали изборът няма да претърпи пълно фиаско… Догодина, пък, предстоят парламентарни избори. Засега, не е ясно как ще се развие коронавирусът и дали и те няма да бъдат засегнати.

В началото на 2016 г. парламентът даде зелена светлина за електронния вот, след референдума, в който 40% упражниха вот, от които 72% бяха за въвеждането му. Две години по-късно Централната избирателна комисия /ЦИК/ предложи да бъде отложено въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Според ЦИК, то е бързо и удобно за избирателите, но рискът от контролиран вот е по-голям, отколкото при утвърденото до момента гласуване, както и от хакерски атаки.

Наскоро Министерски съвет прие да има машинно гласуване във всяка една секция. То обаче няма да реши проблема, защото избирателите пак трябва да отидат до секциите. В кампанията, пък, политиците ще бъдат затруднени да представят вижданията си. На срещи и форуми с хората, които ако ги има – неприемливи ще бъдат ръкостискания и прегръщания, както и близки снимки с усмихнатата тълпа. Те може да заложат предимно на онлайн изяви, но после пак ще трябва да има фактически вот. И най-вероятно ще се наложи да има електронно дистанционно гласуване, колкото и на някои политици да не им се иска… Важен момент ще е и регистрацията преди това, която също трябва да става онлайн.

А има и друг, макар да изглежда нереален – вариант. Политиците може да решат, след законови (с)хватки, че изборите се отлагат – до второ нареждане. На народа няма да му бъде позволено да протестира, по обясними причини и всичко ще изглежда наред, както се казваше в един виц – цветя и рози. Недоволните може да си извоюват правото да протестират, но при следното условие – поне метър разстояние между всеки протестиращ. Това ще има и положителен ефект, защото ще заемат повече място и внушението ще е по-силно. Под въпрос е дали ще им бъде позволено да ползват маски, щото трябва да е ясно кой кой е, да се избегнат провокации от платени протестъри. После властта може да ги отдели някъде, за тяхно добро – да ги карантинира, един вид, за 14-15 дни, докато стихне недоволството или някой гениален учен не измисли лечебната отвара.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук