Електровелосипеди в Димитровград, скоро. Вариант и за станции за електромобили, безвъзмездно

Електровелосипеди за обществено ползване, по всяка вероятност, ще има скоро в Димитровград. Това може да стане от август месец или на малко по-късен етап. Ще има две стоянки за електроколела – пред културен дом „Химик“ и Детския и младежки център. Те ще разполагат с по 8 велосипеда. Това бе съобщено на пресконференция от кмета Иво Димов и заместник-кмета Яшо Минков.

Всичко това може да стане факт по проект CHESTNUT, за изработване на обстойни стратегически планове за устойчив градски транспорт. Основната му задача е да намали вредните емисии от автомобили. Наред с устойчивите планове, партньорите по проекта ще изпълняват пилотни дейности, свързани с алтернативни средства за транспорт.

Ние решихме пилотната ни дейност да е за изграждане на система за електрически велосипеди. Предстои обявяването на обществени поръчки – за велосипедите и за станции за тяхното зареждане. Трябва да е ясно, че колелата не са предвидени за разходки, а да си свърши човек работата. Системата няма да работи събота и неделя. Велосипедите ще се получават и връщат на посочените две точки. Системата може да заработи от август, при реализирането на поръчките успешно. Предвидено е велосипедите да се ползват безплатно до края на май 2019 г., обясни Яшо Минков.

С времето ще търсим начини да надграждаме проекта, подчерта Иво Димов. Той коментира предложение до Общинския съвет за изграждане на зарядни станции за електромобили, което бе на дневен ред наскоро.

В това предложение беше вменен ангажимент на Общината да изгражда. Бях категорично против, не защото не е важно, а защото мисля, че има по-важни приоритети, към които да насочим общинския финансов ресурс. В тази връзка проведох разговори с фирма в София, която е готова безвъзмездно да изгради на територията на община Димитровград две такива зарядни станции. От нас се иска да осигурим място за тях, както и трифазен ток, за да могат автомобилите да се зареждат. Затова казвам, че следваме приоритетите. Когато можем да пестим публичен ресурс, редно е да го правим, заяви градоначалникът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук