Екшън с претоварени камиони от кариера край Димитровград

Истински екшън се разигра този следобед на отбивката до околовръстния панорамен път, водеща до кариера и до старите гробища край Димитровград. Става дума за това, че от мястото преминават камиони, с товар – двойно повече от разрешеното за мястото – мостче на канавка покрай главния път. Кметът на общината Иво Димов обясни пред медиите, че няма да позволи това да става и че ще сложи П-образна рамка, за да ограничи високите камиони…

В това време като по поръчка пристигна натоварен камион, а кметът го спря и извика полиция. Докато униформените се явят, шофьорът слезе и си тръгна, но по-късно бе доведен с патрулната кола. След уговорки, съгласи се да измести камиона, за да не пречи на останалите редовни участници в движението.

Имаме кариера след стария гробищен парк, която от 10 години не е работила, но от два месеца това е факт. От нея се носят инертни материали за ТЕЦ 2, необходими за сероочистката. Когато са одобрявали дейността на кариерата, са дали транспортна схема, която е практически неизпълнима. Тя е отстрани на намиращия се в близост ДАП, на 100 метра оттук. Там обаче реален път няма. Не знам кой го е подал и одобрил, Община Димитровград няма ангажимент за това. В началото на пътя към кариерата има мостче, през което е разрешено да преминават коли до 20 тона, а въпросните натоварени гондоли са вероятно над 40-тонни. Пращаме полиция, глобява ги, но фишът е 20 лева – плащат и продължават да карат, няма спиране, коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

Той уточни, че след създалата се ситуация, знакът е поставен преди седмица, като са минати всички законови процедури за това. Изпратени са и писма до Министерствата на икономиката и енергетиката, за да бъдат сезирани за въпросната транспортна схема, която няма нищо общо с пътя, през който сега гондолите преминават нерегламентирано.

Междувременно, изпълнителният директор на ТЕЦ 2 е обяснил в разговор с кмета на Димитровград, че Централата е приоритетен обект от националната енергийна система и трябва да направи всичко възможно, за да им позволи да преминават оттам.

Категорично заявявам, че оттук няма да разреша да се преминава, заяви кметът Иво Димов. Той продължи, че ще сложи П-образна рамка, за да не могат да минават. Ще има монтирани и камери. Припомни, че през 2014 г. в района имаше наводнение, което заля съоръжението и складове в близост и ако пропадне от голяма вода или от тежък камион, може да създаде много сериозен проблем с пътя, съоръжението и достъпа до района.

Кариерата от известно време е с нов собственик, като има договор с фирма, която да извозва инертни материали, който доколкото се разбра, е за година и 8 месеца. От тяхна страна е имало предложение да изградят за своя сметка ново съоръжение. Нямам против, казва кметът, проблемът е, че процедурата за това може да отнеме няколко месеца или година, предвид, че в района има и републиканска, и общинска собственост… Един от коментираните варианти е да се намери временен обходен маршрут, какъвто имало през черен път в района, докато съоръжението вече ще позволява преминаването през него на подобни тежки камиони…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук