Експертно мнение: Манталитетът е по-опасен от фойерверките

Пиротехниката е опасна, ако не се спазват инструкциите и съветите на професионалистите. Сред основните проблеми обаче е този с манталитета, казват от лицензираната фирма в продажбите на любителска и професионална пиротехника и консумативи „Айко Трейд“ в Димитровград. Потърсихме ги да коментират намерението в София да се забрани използването на пиратки и фойерверки, без предварително разрешение.

Пиротехническите изделия са разделени основно на четири категории.

  • В 1-ва са конфетите, бенгалският огън, най-слабите пиратки, които се продават без ограничения.
  • Във 2-ра влизат по-силни пиратки, римски свещи, някои батерии. От тях всеки пълнолетен може да си закупи до 2 кг.
  • В 3-а са по-големите, от които могат да се закупуват до 10 единични бройки.
  • В 4-та са тези, които могат да употребяват само лицензирани фирми и пиротехници.

Обсъжданите в столицата промени предвиждат да не могат да се използва пиротехника от 2 и 3 категория, без предварително разрешение. Забраната няма да засегне 1-ва категория. Преди събитието ще трябва да се подава заявление за изстрелване на фойерверки, както и да се посочват подробности. Забранено ще е и да се гърми между блоковете, около болници, училища, детски градини, социални домове и др. Новогодишните фойерверки ще бъдат позволени до 2 часа след полунощ на 1 януари… Предварителните мнения са, че съгласие има, но предстоят обсъждане и кампания, а ако промените бъдат одобрени, ще влязат в сила за София от 2023 г.

Под въпрос е дали ще приемат допълнителните забрани в столицата, но не мислим, че нещата ще се променят кой знае колко много. Сега също има регулация, просто контролът трябва да е по-строг. Като се прави събитие с пиротехника от 2-ра и 3-та категория, трябва да се уведоми общината и служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС). При използването на 4-та категория трябва да се уведоми преди това и Инспекцията по труда, да се приложи проект и т. н. С измененията в София искат така да регулират нещата, че фойерверки да могат да изстрелват само лицензираните фирми. Това ще доведе до оскъпяване, тъй като освен за продукта, клиентът ще трябва да плати и на пиротехника. Не е изключено да се повиши търговията на черно и проблемът да се задълбочи, вместо да се реши, категорични са от „Айко Трейд“.

Оттам подчертават, че по принцип в общинските наредби са посочени ограничения за използването на пиротехнически изделия. Същевременно, абсолютно е забранено е да се продават пиротехнически изделия на лица под 18 години, освен конфети и бенгалски огън. Дават обаче пример, до голяма степен обвързан с манталитета. Пълнолетен може да купи пиробатерия или силни пиратки, които след това да даде на деца. Затова всеки трябва да се замисля преди да направи такова нещо, защото може да се стигне до неприятен инцидент. Да оставим настрани  безразборните гърмежи, факт не само по Нова година… Според експертното им мнение, за да се прекрати нерегламентираното ползване, вероятно е достатъчно да се детайлизират законовите положения, да има по-строг контрол и да се търси строга отговорност от нарушителите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук