Експеримент в Англия започва с Деня на свободата от ковид ограничения

Днес в Англия започва огромен човешки експеримент. Правителството на Борис Джонсън го нарича „Денят на свободата“: Ограниченията за коронавируса до голяма степен ще бъдат премахнати. Няма да има изискване за носене на маски, изискването за социална дистанция се отнася само за тези, които са дали положителни тестове, спортните стадиони и нощните клубове отново ще са пълни. На фона на факта, че повечето англичани са двойно ваксинирани „Даунинг Стрийт“ 10 се чувства насърчен да остави ужасните времена с 128 000 починали зад гърба си – с мощен скок.

И така – почти всички ограничения в Англия, свързани с пандемията от коронавирус, отпадат от днес.

Залите за събития и стадионите могат да работят с пълен капацитет, дискотеките подновяват работа, клиентите могат да бъдат обслужвани на бара в пъбовете и няма да има повече ограничение за броя на хората, които могат да се съберат на едно място. Носенето на маски вече не е задължително в обществения транспорт и магазините, но е препоръчително. Кметът на Лондон Садик Хан обаче реши да остави в сила задължението за носене на маски в градския транспорт в столицата.

Шотландия премахва от днес повечето ограничения, но остава в сила носенето на маска на обществени места. Физическата дистанция, която трябва да се спазва, е намалена на един метър. Смекчават се правилата за срещите на закрито, без обаче да бъдат напълно отменени. Осем души от три домакинства могат да се срещат на закрито в частни имоти, а на публични места като пъбове могат да се събират до 10 души от 4 домакинства. Ресторантите ще могат да удължат с час работното си време и вече да затварят в полунощ. Дискотеките остават затворени. На 9 август Шотландия се очаква да отмени и останалите ограничения.

Всички санитарни ограничения трябва да бъдат премахнати в Уелс на 7 август, но правителството предвижда да остане в сила задължението на носене на маски на закрито на обществените места и в транспорта. В момента шестима души могат да бъдат на частно събиране или да отидат на почивка заедно. Масовите прояви са с лимит до 1000 седящи или до 200 правостоящи хора.

На 26 юли в Северна Ирландия ще бъде сложен край на мерките за дистанция на открито и ще бъде намалена дистанцията на закрито до един метър. На 12 август ще бъде обсъдена отмяна на задължителното носене на маски.

Но правителствената концепция за свободата отива твърде далеч за мнозина. Премиерът Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак дори искаха да завършат пилотния си проект с ежедневни тестове за себе си, след като са имали контакт със заразения здравен министър. Едва след гръмките протести те преминаха към предписаната самоизолация. А типа на Борис Джонсън се описва много точно от Оскар Уайлд: „Единствената разлика между светеца и грешника е, че всеки светец има минало, а всеки грешник има бъдеще“…

Източник: investor.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук