Експедиция търси най-големия манастир в Родопите

В събота включват за първи път светлините на Перперикон

контакти

Археологическа експедиция на Перперикон ще се опита да открие най-големия раннохристиянски манастир в Родопите, съобщи ръководителят на проучванията професор Николай Овчаров. В продължение на три месеца над сто души – учени и работници, ще разкрият няколко сгради, които се намират до откритата през миналата година голяма раннохристиянска базилика в подножието на скалния град.

Базиликата е построена през втората половина на пети век и впечатлява с размерите си. Най-вероятно тя е била централния храм на загадъчната епископия Родопи, за която досега има само писмени сведения. Около нея личат зидовете на много масивни сгради и това кара археолозите да смятат, че са попаднали на един от най-големите ранно християнски манастири в тази част на днешна България.

Факт е, че тази грандиозна базилика не може да бъде сама в полето. Предполагам, че тук ще има някакъв голям манастир около нея или тя ще бъде на някакъв огромен площад ,който се намира в сърцето на южното подградие. Но по съм склонен към първия вариант, коментира проф. Николай Овчаров.

Още в първия ден на разкопките са открити каменни колони, много византийски монети и оловен печат на средновековен епископ. Намерено е и засега загадъчно помещение с кръгла форма, което продължава на голяма дълбочина в скалите. Целта на археолозите е през това лято да разкрият раннохристиянския манастир, а през следващата година той да бъде частично възстановен.

Тази базилика, в която се намираме с няколкото колони, които са запазени ,с многобройните части от каменната декорация , позволява да се направи така наречената анестеноза – тоест с оригинални елементи тя да бъде възстановена на значителна височина.

Перперикон вече ще има и нощно осветление. Тази събота то ще бъде включено за първи път и светлините ще облят крепостните стени и кулите на античния град.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук