ЕКО АГЕНЦИЯ: ЗАПРАШАВАНЕ В ДИМИТРОВГРАД, ОБЩИНАТА – НЕ

фини прахови частици
контакти

Запрашаване над нормата е регистрирала Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ в Димитровград. Превишаването е с 1.02 измервателни единици. Данните са за периода от 00:00 часа до 24:00 часа на 27.01.2013 г.

Дежурният от общински съвет за сигурност заяви, че няма регистрирано такова повишаване на фините прахови частици. Това показват последните данни от 16 януари до нула часа на 27-ми. За вчера е в рамките на 40 единици. Нормата е до 50. Осредняване се прави на всеки 24 часа.

Основна причина за повишаване през зимния период са печките на дърва. Що се отнася до ТЕЦ-овете, при тях проблеми има през лятото. Обичайно границите варират от 30 до 40 измервателни единици, коментира дежурният.

От пресцентъра на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ Мариана Йорданова потвърди, че все пак има, макар и незначително превишаване. За 26 януари /събота/ е в рамките – 28,62. На 27-ми /неделя/ скача до 51,16. И според нея печките са в основата, но допълни, че и безветрието има значение. Отхвърли допускането, че в основата може да бъдат промишлени предприятия.

Според данни на ИАОС за посочения период повече прах е имало освен в Димитровград още във Варна, Горна Оряховица, Видин, Плевен, Ловеч, Пловдив, София, Кърджали, Шумен. Над нормата данните се движат от 1,01 до 2,98 единици.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук