Екоминистърът за превишенията на серен диоксид в Димитровград: Моментът е критичен

Този момент е изключително критичен, заяви на извънреден брифинг служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Повод за думите й бяха установените миналата събота много високи стойности на серен диоксид в Димитровград. Тя ги съотнесе към две наказателни процедури към България, свързани с качеството на атмосферния въздух – едната е за нарушаване на нормите за серен диоксид, другата – за фини прахови частици.

В рамките на двете съдебни дела, свързани с качеството на атмосферния въздух, има огромна вероятност да бъдат постановени мерки за отнемане на дерогациите (разрешения), дадени по отношение на нормите за серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн, да се стигне до намаляване на мощностите, дори до затваряне на централи, поясни екоминистърът.

Разрешено ни е 24 пъти в годината средночасовите норми да бъдат превишени. Ние в момента сме на 23. Още две нарушения и дерогацията може да бъде отменена, което би довело до затватянето на всички въглищни мощности в страната – над 3000 мегавата. Максималната мощност на ТЕЦ „Марица 3“ е 65 мегавата. Временното преустановяване на работата е за привеждане на екологичните норми. Ако това не стане, трябва да останат затворени. В проривен случай ние ще трябва да затворим една трета от енергийните мощности на страната, заяви служебният енергиен министър Росен Христов, който също участва в брифинга.

В момента ТЕЦ „Марица 3“ не работи. Вчера имахме среща с оператора. Работи се по намаляване на мощностите и приемане на последващи действия, допълни Карамфилова.

Още от изявлението на двамата министри – във видеото, от NOVA:

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук