Екоминистърът: Да направим икономически неизгоден вноса на стари коли

контакти

През икономически механизми може да направим така, че да бъде неизгоден вносът на коли над определена възраст или неотговарящи на определени евростандарти. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Основен приоритет е опазване чистотата на въздуха, който има две линии. Едната обхваща големите горивни инсталации, които трябва да отговарят на съответните критерии. По-сложен за решаване е проблемът с другите два източника на замърсяване – автомобилният парк и домашното отопление, коментира екоминистърът.

Димов посочи, че в рамките на няколко дни ще се сформира работна група с представители на Министерството на околната среда и водите, МВР, ще бъдат поканени и от Сдружението на общините. Държавата ще направи план за действие, но общините ще трябва да го прилагат, подчерта той.

Едно от нещата е строг контрол върху пунктовете за технически преглед. Ако пуснат кола, която не отговаря на условията, трябва да им бъде отнеман лиценза и то веднага. Вероятно, ще ги подпомогнем за закупуване на уреди, които могат да мерят и при първа регистрация, и инцидентно, за контрол на движението. Навремето се смеехме, че Вартбургът е най-дългата кола, защото има три метра пушек отзад. Такова нещо се наблюдава и в момента по улиците, констатира Нено Димов.

По въпроса с отоплението, допълни, че в разговори със социалното министерство, ще потърси възможност като енергийни помощи да се дават пелети, например, вместо дърва и въглища. И дали не може през фондовете да се закупят съответните отоплителни тела, които хем да дават повече топлина, хем да замърсяват по-малко. Това са посоките, в които ще търсим решение, заяви Димов.

Строг контрол за чистотата на морската вода това лято предвижда екоминистерството. Масираните проверки са започнали от 1 юни, каза още в студиото министърът. От септември започват ремонти на пречиствателните станции в Златни пясъци, Китен и Приморско, Св. Константин и Елена.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук