Екоалея на българските ханове и царе ще правят на „Кенана“

контакти

Нова екопътека в лесопарк „Кенана“ ще изгради Ротари клуб – Хасково с подкрепата на Община Хасково, съобщават оттам. Новият туристически маршрут ще започва от Кът за отдих „Кенана“ и ще продължава до паметника на Цар Иван Асен II.

Този маршрут ще бъде и екоалея на българските ханове и царе. По продължение на трасето в гората ще бъдат поставени информационни табели с имената на славните български ханове и владетели от Първото и Второто българско царство. На тези табла ще има QR-код, който след сканиране ще отвежда любознателните туристи към специален сайт, където ще има писмена и аудио информация за живота и делото на конкретния владетел.

Идеята на Ротари клуб – Хасково и Община Хасково днес беше презентирана в началото на бъдещата нова екопътека на „Кенана“. Ротарианци са категорични, че тази инициатива ще се надгражда, за да се постигне максимална популяризация на славната победоносна битка на Цар Иван Асен II срещу епирския владетел Теодор Комнин.

„През май ще сме готови с екопътеката. Планираме да изградим и класна стая на открито в края на маршрута, това е мястото, от където се твърди, че Цар Иван Асен II е наблюдавал битката. Целта ни е на този исторически хълм да се говори за история по интересен и полезен за децата начин“, коментира кметът Станислав Дечев.

Градоначалникът и членовете на Ротари клуб Хасково поднесоха цветя пред паметника на Цар Иван Асен II в село Клокотница по повод 793 години от победата при Клокотница.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук