Екоактивисти превзеха кула на ТЕЦ „Марица 3“. Оттам: Това не е начинът

контакти

Екоактивисти от „Грийнпийс“ протестират от рано тази сутрин пред ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, а една от охладителните кули буквално е превзета от алпинисти, вероятно от организацията, които ще разпънат послание за чист въздух.

Десислава Микова, от  Грийнпийс“, България информира, че на място са активисти от 8 държави – Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция, Румъния и България, които се присъединяват към посланието.

Приносът на Централата за енергийната система на страната е пренебрежимо малък, на фона на замърсяването, което се отразява на жителите и на околната среда, заяви Микова, като настоя отговорните институции да отнемат разрешителното й.

За хората на кулата тя не отговори изрично дали са от екоорганизацията, като подчерта – не сме блокирали пътя, не сме блокирали централата…, с допълнението, че акцията е започнала рано тази сутрин. Аз съм тук, където съм, защото смятам, че това, което имам да кажа, е изключително важно и заставам изцяло зад каузата, допълни Микова.

Разбрахме в късните часове на денонощието, че има такива хора на охладителната кула. Проникнали са незаконно, обясни Юлиян Семерджиев, представител на Борда на директорите, като допълни, че това не е чак толкова невъзможно, предвид, че Централата в Димитровград е на площ от 300 дка. А за това, че кулата не функционира, сподели, че така е в момента, но винаги може да бъде пусната, ако се наложи в работния процес. Считаме, че това не е начинът, заяви Семерджиев по повод протестната акция, която той определи като пиар, с риск за живота на хората.

През периода, в който не е работил ТЕЦ-ът, имало превишение на нормите, което по думите му, доказва, че Централата не е свързана с него. След това тя била подготвена и пусната в работа, но се наложило да я спрат принудително, след уведомлението, че върху съоръжения с повишена опасност са се качили хора.

Ще търсим отговорност за вредите, които ще ни бъдат нанесени, заяви Семерджиев, който подчерта, че са сезирани прокуратурата, полицията и други отговорни органи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук