ЕКЗИТ ПОЛ-ИЗНЕНАДА: РУМЕН РАДЕВ ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ ТУР, НА БАЛОТАЖ С ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

[quote]КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ЗАПАЗИ ПРОГНОЗИРАНОТО 3-ТО МЯСТО[/quote]

auto-bannerРумен Радев печели първия тур на президентските избори с 24,8% подкрепа. Втора е Цецка Цачева с 23,5%. Това обяви БНР, след края на изборния ден. Данните са от екзит пол на агенция „Алфа рисърч“, с която Националното радио си партнира. Подреждането е изненада, предвид прогнозите преди вота, според които кандидатът на ГЕРБ имаше преднина пред подкрепения от БСП опонент. Румен Радев и Цецка Цачева ще излязат на балотаж следващата неделя. Тогава ще се реши кой ще бъде Петият президент на България.

На трето място с 13,6% се нарежда Красимир Каракачанов, по данни на „Алфа Рисърч“. Следват Веселин Марешки – 8,3%, Трайчо Трайков – 7,1%, Пламен Орешарски – 6,9%, Ивайло Калфин – 3,8%, Татяна Дончева – 2,1%… Квадратчето „Не подкрепям никого“ са посочили 6,2 от избирателите.

Същото класиране дават и други две агенции. При „Маркет Линкс“ разликата между Радев и Цачева е по-малко от половин процент – 24,03, срещу 23,46. Няма разлика и в подреждането за балотаж при „Галъп Интернешънъл“. Тук обаче преднината на независимия, подкрепен от БСП кандидат и кандидата на ГЕРБ е по осезателна. За ген. Румен Радев обявеният от екзит пола на агенцията резултат е 26,7%, за Цецка Цачева – 22,5.

Избирателната активност към 17:00 часа в президентските избори е била около 45% в национален мащаб. За референдума активността е близо 40%. До 19 часа тя е стигнала 45 на сто, с очакване до края на изборния ден да наближи 49%. Това, според предварителните данни, не би било достатъчно за задължителност на допитването. baner-widolea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук