ЕКЗАКТА: НЕИЗВЕСТНИЯТ КАНИДАТ НА ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ

контакти

Повече от половината българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ ще бъде най-вероятният победител в надпреварата за президент. Това казват 51% от участниците в изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни в 89 населени места, в периода от 5 до 12 септември.

61% от анкетираните смятат, че предстоящите президентски избори са много важни за страната, но едва 38 на сто считат, че са важни лично за тях. Малко повече от половината от имащите право на глас заявяват твърдо намерение да гласуват, като не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. Очаква се сериозна кампания не само за президентския вот, но и за референдума.

В топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември са: Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение, Кристалина Георгиева – с 53%, Бойко Борисов – с 48%, Лиляна Павлова – с 47%, Мая Манолова – с 43%, Томислав Дончев –с 42%, Вежди Рашидов – с 40%, Красен Кралев – с 39%, Ивайло Калфин – с 35%, Красимир Каракачанов – с 33%. Цветан Цветанов и Валери Симеонов са най-одобряваните председатели на Парламентарни групи в Народното събрание – одобряват ги по 29% от българите. Сред популярните лидери на Парламентарни групи намира място и Корнелия Нинова с 26% одобрение.

Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин – 35%, измерен в период, който той не е кандидат. Татяна Дончева е с 27% одобрение, ген. Румен Радев – с 25%. Близо половината от българите все още нямат впечатления от ген. Радев, се казва в изследването.

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи. Каракачанов, както стана ясно – от 33 на сто.

Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ е първа политическа сила. За управляващите биха гласували 25,4%. БСП е втора сила с електорален дял от 15,3%. Реформаторите са трети с 6%, ДПС и Патриотите са с по 4,5%, АБВ – 3% от вота на всички избиратели.

Към 12 септември работата на парламента е одобрявана само от 18% от българите, на правителството – 33%. Съдът за пореден път е институцията с най-ниско одобрение – 13%, констатира проучването.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук