ЕКЗАКТА: КАБИНЕТЪТ ЩЕ ИЗКАРА ПЪЛЕН МАНДАТ, СПОРЕД 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ

контакти

[quote]МОБИЛИЗАЦИЯ В БСП, АБВ И „АТАКА“ – АУТ ОТ ПАРЛАМЕНТА, В ДПС И ДОСТ – МЪЛЧАНИЕ[/quote]

auto-bannerКабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат, според близо 60% от българите. Три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори. Това сочи национално представително изследване на социологическа агенция „Екзакта рисърч груп“. То е проведено в периода 25-31 май 2016 г., по метода на полустандартизираното интервю. Реализирани са 1000 интервюта сред пълнолетното население на страната.

61% от питаните смятат, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Още по-безалтернативно изглежда управлението, след отговора на въпроса: Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ сред партиите извън парламента? 86 на сто отговарят, че подобна алтернатива няма.

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5% от пълнолетните българи. БСП е втора с 15,4%. Непосредствено след своя конгрес, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро. Предизвикателство пред новото ръководство на социалистическата партия ще бъде спечелване на доверието на вече разочарованите леви избиратели, както и привличане на периферен вот.

Реформаторският блок се нарежа трети с 5,6%. За Патриотичния фронт биха гласували 4,5%. Ако изборите бяха днес, АБВ е аут от парламента с 2,6 на сто електорална тежест. Има известно свиване на електората на Атака до 1,5%, което много отдалечава формацията от законодателната власт.

След учредяването на ДОСТ, социолозите регистрират леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това, обаче, забелязват премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май 2016 г., декларираният вот за ДПС възлиза на 5,4%.

В публичното пространство битуват представи, според които самостоятелен кандидат на ГЕРБ е много вероятно да спечели предстоящите президентски избори. В успеха на самостоятелен кандидат на БСП вярват 12% от интервюираните. Една пета от българите преценяват, че големи шансове срещу кандидата на ГЕРБ има единствено широка коалиция, включваща леви, патриотични и центристки формации, а не тясно партиен кандидат. 35% от избирателите очакват на предстоящите президентски избори БСП и АБВ да номинират обща кандидатура… 69% от българите заявяват, че ще гласуват за президент, който да е коректив на управлението, а не за такъв, който да е негов придатък. Още от изследването – вижте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук