Езиковеди сринаха със земята кандидатите за политици: Пак извадиха торбата с лъжи

Езиковеди буквално сринаха със земята кандидатите за политици, от гледна точка на посланията, които отправиха в приключващата вече кампания за изборите 2 в 1. Оценки в сутрешния блок на БНТ направиха проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика и доц. д-р Надежда Сталянова от Катедра по български език към Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

В последните години, откакто аз наблюдавам политическия език, смело мога да кажа, че ясното и конкретно говорене не е една от целите на българските политици. Последната кампания не ни показа нищо ново, в сравнение с другите. Нямаше ясно и конкретно говорене. Ключовият рефрен от устата на политиците, от целия политически спектър, е „реформа“, реформа неизвестно каква – на целия живот, на всички структури. Как ще се прави, никой няма представа.  В тази кампания ми направи и впечатление, смело и отговорно мога да кажа – безотговорността на обещанията. Всеки здравомислещ човек ще разбере, че са нереалистични, че не са от компетенцията на никой конкретен политик, партия, парламент. Както имаше една приказка за торбата с лъжите… Има една торба с лъжи, от която се вади лозунг след лозунг, фраза след фраза. И тъй като не сме глупави, разбираме, че тези обещания са неизпълними. Оттам, отново за пореден път у нас се затвърждава убеждението, че няма смисъл да слушане тези неща, защото това са празни приказки, да не кажем – празни обещания, коментира доц. д-р Надежда Сталянова.

Ако погледнем платформите им, които много малко хора четат, те или са сходни, или съдържат твърде абстрактни фрази и обещания. Няма конкретика, много е флуидно, размито е. Няма нещо, което да грабне, да привлече… В кампанията нямаше тази крайно негативна лексика, но имаше аргумент срещу личността. Вадят се кирливи ризи, за да дискредитират опонента и да представят себе си в красива, захаросана, прекрасна плоскост, заяви проф. Иванка Мавродиева.

По темата за дебата, Мавродиева допълни, че кандидатите нямат умения. Да участваш в дебат – това е висш пилотаж. Изисква се динамика, концентрация, силни аргументи, да си действително с усещането на политически опонент, но не и враг, допълни тя.

В редките случаи, когато по медиите бяха канени кандидати за президенти, те четяха предварително написани текстове. Това говори за една абсолютна безпомощност…, подчерта доц. д-р Надежда Сталянова.

Какво казаха още специалистите по реторика и български език, вижте във видеото отдолу или на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук