Едносменен режим в училищата, след 10 години, вижда образователният министър

Учениците трябва да знаят, но и да имат умения, което минава през промяна на фокуса в образованието, подчерта Красимир Вълчев

контакти

Цел и политика е всички училища да преминат към едносменен режим на обучение, което може да стане до 10 години, коментира в Димитровград министърът на образованието Красимир Вълчев. В първите два дни на седмицата той посети учебни заведения в област Хасково, за да представи правителствените политики и проектите в ресора и възможността за по-тясно взаимодействие между държавните институции и местната власт.

В Димитровград той бе в ОУ „Пенчо Славейков“, където бе посрещнат от кмета Иво Димов, директора на училището Снежана Ангелова, областния управител д-р Стефка Здравкова, народният представител Евгения Агнегова, началника на Регионалното управление на образованието Христина Боева, педагози. Част от програмата му включи посещение на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“, където бе планирано откриването на единствената по рода си в България постоянна изложба „Българска астрономическа книга“.

Отговорът за сменния режим трябва да бъде разделен на две – училища, които са на едносменен, и на двусменен режим. При едносменния режим, ограничението да почват по-късно и да приключват по-рано е целодневната организация, каквато искаме да има. Поставената цел през тази и следващите години е да променим условията на целодневната организация, като преход към по-гъвкави форми, каквито вече въвеждаме, подчерта министър Красимир Вълчев.

По-трудно е с двусменния режим, тъй като той не може да се вмести сутрин и следобед, така, че да се започва по-късно и да се приключва по-рано. Основни причини са, че трябва да се построят още сгради, други да се достроят и да се преструктурира броят на паралелките. Може би, разумно е да смятаме, че това може да стане до 10 години, смята Вълчев.

Той допълни, че в следващите години е необходимо да бъде сменен фокусът на образователния процес. Учениците трябва не само да трупат знания, но и умения, както и да повишим интереса и активността им. Това минава през промяна на учебните програми и методи на преподаване, учебните материали и изпитите, заяви образователният министър.

Красимир Вълчев пристигна в региона, в условия на грипна епидемия и отсъствие на децата от школо. Според него, дните в грипната ваканция ще доведат до затруднения, но учителите ще успеят да преструктурират учебния материал.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук