ЕДИН ЛЕВ МЕНТЕ ПЛЪЗНА ИЗ СТРАНАТА

контакти

[quote]ПСЕВДО МОНЕТАТА ПРОБВАНА И НА ДИМИТРОВГРАДСКИЯ ПАЗАР[/quote]

Един лев менте плъзна из страната. Фалшиви монети най-напред били забелязани в търговската мрежа на град Добрич, но се разпространяват и на други места. Псевдо монетата била пробвана и на пазара в Димитровград. Тя попаднала в ръцете на продавач, който, измежду другите, първоначално не я, забелязал, разнесе се из тържището…

Фалшивата монета
Фалшивата монета

Имитацията е перфектна, тъй като дори търговците не могат да познаят ментето. Монетата е от бяла, дебела ламарина. Различава се от оригиналната само след задълбочено вглеждане и сравняване. Жълтият кръг в края е по-блед от истинския лев, почти бял, а на гърба свети Иван Рилски е изписан с малко по-големи букви, отколкото в оригинала. Думата „България“ обаче е докарана едно към едно. Освен всички разлики, на грамаж ментето се оказва по-леко и човек с яки ръце може да огъне ламарината.

Друг начин, по който се разпознава фалшивата от истинската монета е как се върти при подхвърляне. Не е ясно колко еднолевки менте са в оборот. Търговци признават, че на пръв поглед фалшивия лев трудно се разпознава, особено, между редовни.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук