Един записал се до момента за кръста на Йордановден в Димитровград

Само един смелчага е проявил желание до момента да се хвърли за кръста в река Марица край Димитровград и да участва в традиционния ритуал на Йордановден, съобщиха от църквата „Свети Димитър“, където записването продължава.

Това не е необичайно. Преди година, почти по същото време, записаните бяха двама, но станаха много повече непосредствено преди самото хвърляне на разпятието в ледените води. Очаква се и сега да е така.

Отец Георги обясни, че ритуалът се запазва без промяна, както и предходни пъти на Богоявление.  На 6 януари, неделя, от 8:00 до 10:30 часа, в църквата ще се отслужи Утринна със Златоустова молитва. От 11:00 часа, от храма тръгва литийно шествие, до река Марица, в кв. „Простор“. Половин час по-късно, започва ритуалът по освещаване на кръста, водата и миряните. Организатори са Община Димитровград и Църковното настоятелство.

Има записани и за кръщенета на Йордановден в Димитровград, които засега, по думите на отец Георги, са едно-две. Те обаче няма да се проведат на реката, както  някои предходни години, информира още отец Георги.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук