Европредседателството стигна до Димитровград с изложба

контакти

Изложбата PAPERCHASE/SUPPORT PAPIER бе открита снощи в Художествена галерия „Петко Чурчулиев” в Димитровград. Тя е част от културните събития, посветени на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи при представянето на експозицията уредникът на галерията Антоанета Станчева. Това тя направи в присъствието на творците Стефан Чурчулиев, Светлин Стоев и кметът на Димитровград Иво Димов, под чийто патронаж бе събитието.

Изложбата е съвместен проект на димитровградската галерия и организациите Traffic d’Art (Страсбург) и Аdvertising Аrtists (София). Експозицията, в която хартията е вдъхновител на артистична позиция, е предпремиерна и предстои да бъде показана в София и Страсбург.

Домакини сме на много любопитен проект от хартия, чийто заглавия са непреведими, поне не буквално. Това е един  културен проект между Франция и България, с по десет автори от двете страни. Иницииран е от Аdvertising Аrtists. В основата на тази организация, занимаваща се със съвременно визуално изкуство и съвременни автори, стоят двамата димитровградчани – Светлин Стоев и Стефан Чурчулиев, които са сега с нас, сподели Станчева при откриването.

Идеята е, че подобни изложби, които се представят в Димитровград и Страсбург, са едни и същи. Трябва да спрем да живеем с комплекса, че само в големите центрове и градове се показва съвременно изкуство. Председателството на България и това, че Европа се премести тук, е доказателство за моите думи, подчерта Стефан Чурчулиев.

За мен е удоволствие да присъствам на тази изложба, преди Страсбург, преди София. Преди Хасково дори, каза със задоволство кметът Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук