ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ПРИЛЕПИТЕ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДНЕС

Pazar-lastЗа 19-та поредна година България ще се включи в отбелязването на европейската нощ на прилепите, чиято международна дата е 29 август. Поредица от инициативи обаче ще се реализира през септември в няколко български града. Организатор е екосдружението „Зелени Балкани” в сътрудничество с БАН.

Инициативата се провежда всяка година в повече от 30 страни като идеята и реализацията и е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи, което влиза в сила в Българя от 1999 г., като целта е чрез серия от дейности да се популяризира пред широката общественост идеята за опазване на популациите на европейските видове прилепи и да се утвърдят и разширят познанията на гражданите по отношение на биоразнообразието и заобикалящата ни природна среда.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международно събитие, надхвърлящо мащабите на „Стария континент“, което цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата, така неречените „летящи бозайници“

Prilep-2Прилепите имат важно екологично значение, което се изразява, най- вече, в регулиране числеността на насекомите. Любопитно е да се отбележи, че в природата една колония от 300 индивида за едно лято поглъща около 550 килограма насекоми. Всяка нощ това са приблизително поне 20 000 комари, бръмбари, пеперуди и други, голяма част от които се считат за вредители.

У нас се срещат 33 вида прилепи, всички застрашени от изчезване. Според Закона за биологичното разнообразие се забранява убиването, нараняването,безпокойството, улавянето и препарирането на прилепи.

office2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук