Европейска нощ на музеите отбелязват в Димитровград

Прояви, посветени на Европейската нощ на музеите, ще бъдат организирани в Димитровград на 3 юли. В събота, от 17:00 до 23:00 часа отворени за посещение ще са Историческият музей, Дом- музей „Пеньо Пенев”, Художествена галерия „Петко Чурчулиев и Ретро апартаментът. Заповядайте! Входът е свободен, канят организаторите, подготвили следната програма:

17.00 – ХГ „Петко Чурчулиев”

Изложба  – плакат по проект „Плакатът остава”, финансиран от НФ „Култура”

18.00 часа – Дом – музей – Пеньо Пенев

„Поетичен дует” – Ива Иванова и Митко Ламбов

19.30 часа Исторически музей

Награждаване на дарители и приятели на музея.

Концерт на фолклорен ансамбъл „Орфей” при НЧ „Родопска искра 1880”, град Чепеларе.

Съпътстващи прояви:

Ателие „Плъстене на вълна” (лятна градина)

Ателие „Моделиране с глина” (лятна градина)

Щанд за късмети (изложба „Народна астрономия и метеорология на РЕМ – Пловдив”).

Реализират изложбата „Мостове на дружбата“, за побратимените градове

Проект за реализиране на изложба ”Мостове на дружбата“ спечели Исторически музей – Димитровград, съобщават същевременно оттам. Той е на стойност 2604 лв. и е финансиран от Министерството на културата по процедура за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. Партньори по него са Община Димитровград и Държавен архив – Хасково.

Целта на проекта е да популяризира една от интересните колекции на музея, свързана със създаването на Световната организация на побратимените градове и международните връзки на Димитровград. Началото на тази колекция е поставено от един от първите му кметове, Петър Йорданов, който през 1957 участва в Учредителния конгрес на Световната федерация на побратимените градове в град Екс-ле-Бен, Франция. Той дарява на музея една голяма сбирка от документи, снимки, подаръци, символи и др., свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. През годините колекцията се обогатява, но голяма част от нея не е показвана никога.

До 1989 г. Димитровград се побратимява с 8 градове, включително един отвъд „желязната завеса” – Гросето (Италия). Днес градът поддържа приятелски връзки с още 10 града от Европа, Балканите и един от Китай – Дзяо-Дзин.

В рамките на проекта ще бъде подготвена и представена изложба, в навечерието на празника на Димитровград. По него се предвижда издаване на двуезичен каталог и видеоразказ по темата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук