Европарламентът: Военна помощ до дупка за Украйна!

Предоставяне на военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, заявяват членовете на Европейския парламент (ЕП), съобщават от пресслужбата му.

Членовете на Европарламента призовават да се обмисли сериозно възможността за доставка на изтребители, хеликоптери, подходящи ракетни системи и значително увеличаване на боеприпасите за Украйна.

В резолюция, с която се отбелязва една година от войната на Русия срещу Украйна, членовете на ЕП категорично осъждат агресията на Москва и потвърждават непоколебимата си солидарност с народа и правителството на Украйна.

Те, освен че потвърждават подкрепата си за предоставяне на военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, призовават да се обмисли сериозно възможността за снабдяване на Украйна със западни изтребители, хеликоптери и подходящи ракетни системи и значително увеличаване на доставките на боеприпаси за Киев.

Украйна трябва да може не само да се защитава, но и да си възвърне пълния контрол върху цялата си международно призната територия, категорични са от ЕП.

Повече санкции и конфискация на руски активи за възстановяване на Украйна

Резолюцията призовава държавите членки на ЕС да приемат десетия си пакет от санкции срещу Русия и нейните съюзници до края на февруари и значително да разширят обхвата му. В резолюцията се настоява също така ЕС, държавите членки и техните съюзници да направят по-ефективни вече въведените санкции и да предприемат спешни стъпки за блокиране на всеки опит за заобикаляне на тези ограничителни мерки.

В перспектива, членовете на ЕП настояват за завършване на правния режим, който позволява конфискуването на руски активи, замразени от ЕС. След това тези активи трябва да бъдат използвани за възстановяване на страната и за обезщетяване на жертвите на руската агресия. Те също така подчертават, че след края на войната Русия ще трябва да изплати сериозни обезщетения, за да допринесе значително за възстановяването на Украйна.

Трябва да се работи за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС

Парламентът подчертава още, че руската агресивна война промени из основи геополитическото положение в Европа, „което налага смели, нестандартни и всеобхватни решения в областта на политиката, сигурността и финансите от страна на ЕС“. Във връзка с това членовете на ЕП отново изразяват подкрепата си за решението на Европейския съвет да предостави на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС през лятото на миналата година. Те също така призовават Украйна, Комисията и Съвета да работят за започване на преговорите за присъединяване тази година, като същевременно подчертават, че присъединяването към ЕС също остава процес, основан на достойнства, който изисква изпълнението на съответните процедури и установени критерии.

Резолюцията беше приета с 444 гласа „за“, 26 гласа „против“ и 37 „въздържал се“.

За всички подробности, резолюцията ще бъде достъпна в тук. (16.02.2023)

Запис на пленарния дебат с участието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и Шведското председателство на Съвета можете да намерите тук. (15.02.2023)Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук