ЕВРОДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ: ДИМИТРОВГРАД ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ! КМЕТЪТ: НЕ СВЪРШИХА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАИГРАВКИ?

контакти

[quote]ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ИЗДАДЕ УКАЗ, СЪВЕТВА АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, БЕЗ ДА ПОЯСНЯВА ИМА ЛИ ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА ПРАВО[/quote]

Димитровград да се преименува на град Св. Димитър, предлага Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ . Прекръстването, както той го назовава, да стане с указ на президента – настоящ или бъдещ, пише Ковачев във Фейсбук, цитиран от „24 часа”. Дали държавният глава има това право, не се пояснява.

Знам, че г-н Радев е от този град, знам, че за много от хората това не е важен въпрос, но смятам, че докато не се разделим с комунизма около нас и той не влезе в учебниците по история, не ни очаква нищо добро. Без памет за миналото сме обречени!, мотивира се народният евроизбраник, обяснявайки, че , ако не може да призовава властите в Сърбия да се съобразят с решението на местната скупщина в Димитровград за възстановяване на името Цариброд, със сигурност може да го направи за българския му съименник.

Иво ДимовНа което кметът, също от ГЕРБ, Иво Димов незабавно реагира от личната страница във Фейсбук.
Скъпи приятели, уважавам мнението на всеки, но днес попаднах на нещо, което няма как да подмина, пише той. Съжалявам, че ще си позволя по-емоционален тон, но вярвам, че така се чувства всеки един, когато по някакъв повод засегнат родното му място. Евродепутатът г-н Андрей Ковачев, който уважавам заради инстуционалната му представителност, провокира реакцията ми като кмет на Димитровград.
Надявах се, че годините на емоционални изблици и политически заигравки с името на Димитровград са останали зад гърба ни. Надявах се, че политици, общественици и всеки един, който уважава хората на Димитровград, ще се отнесе с нужната сериозност към историческата същност на един град, който за добро или лошо е създаден по време, когато много от нас още не са били родени. Един град, който е събрал родителите ни с една мисъл – да бъдат част от нещо голямо, нещо значимо, нещо ново, което да стане начало на един по-добър живот за тях и техните семейства.
На 11 април 2014 г. в Люксембург Съветът на Европа оцени Димитровград и градовете от още 10 държави, свързани чрез международния проект АТРИУМ със статут на Културен маршрут към Съвета на Европа. Широкият характер на партньорството е пример за единното признаване на важността на архитектурното наследство на 20 век, противоречиво, сложно, понякога неудобно, но част от европейската история.
Димитровград получи своето европейско признание, чрез значими и влиятелни международни организации и доказа своя европейски облик с политиките и постигнатото, което ясно го откроява, като модерен, динамичен и съвременен град, който цени историята си.
Всеки от нас стои стабилно в настоящето си, защото носи в себе си паметта на своя род и предци. Казах го вече веднъж, ще го споделя отново, защото това е разбирането ми. Нека уважаваме миналото си, за да градим успешно бъдещето си!
Димитровград доказа, че се развива, въпреки името си или заради него. Историята ще даде своята оценка, хората живеещи тук-също. А тяхното мнение според мен е най-важното, завършва Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук