ЕВГЕНИЯ ХРИСТОВА ПРЕТВОРИ В СНИМКИ ХОРА, СВЕТЛИНИ И МЕЧТИ

контакти

Претворени в снимки хора, светлини и мечти показа Евгения Христова. Тя представи фотографската си изложба „Между светлината и сянката” в художествена галерия „Петко Чурчулиев”. Свърза част от словото си с града край Марица, връщайки се далеч назад през 1981 г., когато е участвала тогава в Първия пленер по живопис. Ако някой намери нещо смислено за живота си в моите кадри, бих била благодарна. Другото са стихии, категорична бе авторката.

Експозицията откри уредничката на галерията Надежда Стойнева. Тя обърна внимание на високия дух и борбеност на Евгения Христова. Инцидент преди години я приковава към инвалидна количка. Това обаче сякаш още повече я зареджда да прави изкуство. Прочетох на гърба на количката преди време „Ти гониш”, което показва нейната житейска сила. Сянката в нейните творби се превръща в светлина, каза тя.

Няколко творби от изложбата ще бъдат подарени от авторката на димитровградската галерия. Кои ще бъдат, избор ще направи Надежда Стойнева.

Евгения Христова завършва Изкуствознание във Френската гимназия в София, както и Живопис в столичната Художествена академия, заедно с Владимир Пенев, Ивайло Мирчев, Димитър Чолаков, Десислава Минчева и др. В началото на 90-те години открива фотографията като изразно средство. Участва в поредица изложби в София страната и чужбина. В документалния филм „Булеварден роман“ /2012/ тя е един от главните герои. Продължава да пише статии за изложби, обича да се шегува и да прави изкуство на инат. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук