Евгения Ангелова пред Европарламента: Инвестицията в Западните Балкани е инвестиция в единна Европа

„Инвестицията в Западните Балкани е инвестиция в единна Европа. Успешната икономическа интеграция на региона с Европейския съюз /ЕС/ ще стане възможна единствено при наличието на по-голяма свързаност,“ заяви в Европейския парламент /ЕП/ в Брюксел депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Тя участва в конференцията „Добро управление на средствата на ЕС: правомощия на ЕП за бюджетен контрол“. Във фокуса на разискванията бе темата „Изпълнение и видимост на финансирани от ЕС проекти в Западните Балкани, със специален фокус върху трансграничното сътрудничество.“

По време на дебатите Евгения Ангелова подчерта, че България високо цени участието си в програмите за териториално сътрудничество, защото те дават възможност за създаване и надграждане на трайни и добри партньорски отношения с държавите от Западните Балкани.

„Като партньор в тези програми, ние работим приоритетно за преодоляването на общите предизвикателства пред партниращите държави и региони, а целта е подпомагане на подготовката на страните-кандидатки за тяхното бъдещо пълноправно членство в ЕС“, заяви българският депутат. Тя бе категорична, че териториалното сътрудничество е една от предпоставките за напредък на страните от Западните Балкани в процеса на присъединяване към ЕС.

„Свързаността на региона е основен инструмент за развитие на Балканите, ускоряване на регионалното сближаване, допринасяйки за по-добър достъп на хора и стоки до единния европейски пазар, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на екологичната среда“, каза още Евгения Ангелова.

 

Конференцията беше водена от Инге Грасле, председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. На нея присъстваха евродепутати от комисията, представители на Европейската комисия и членове на националните парламенти от страните членки на ЕС и Западните Балкани.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук