Евгения Ангелова в Брюксел: Да отпаднат разликите в директните плащания на хектар между държавите-членки

„Нарастващите предизвикателства в световен мащаб изискват Общата селскостопанска политика да продължи да бъде силна и адекватно финансирана. Тя трябва да запази досегашния си балансиран подход, основаващ се на два стълба, с възможност за трансфер между тях. Общата селскостопанска политика трябва да е пазарно ориентирана, основана на принципите на солидарност и социална справедливост“.

Това заяви в Брюксел народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова. Тя участва в заседание на политическата група на ЕНП с представители на националните парламенти от партиите-членки на ЕНП. Основните теми на конференцията са приоритети и новите предизвикателства пред Бюджета на ЕС и реформата в Общата селскостопанска политика. В събитието участват още заместник-председателят на Групата на ЕНП в ЕП Естер де Ланг, заместник-председателят на ЕК, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността – Юрки Катайнен, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, председателят на Конституционната комисия на ЕП Данута Хюбнер, европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган, както и депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Директните плащания са важен фактор за изграждане на издръжливост на земеделските стопанства и поддържане на пазарна ориентация на стопанствата. След 2020 г. те следва да осигурят подкрепа и стабилизиране на селскостопанските доходи, равнопоставеност на единния пазар на ЕС и подпомагане на уязвимите сектори”, посочи Евгения Ангелова. Тя бе категорична, че въвеждането на възможност за национално съфинансиране в директните плащания е неприемливо.  Ангелова отбеляза, че разликите в директните плащания на хектар продължават да съществуват между отделните държави-членки. „Призоваваме да отпадне историческият подход за разпределение на средствата за директни плащания и да се завърши процеса на тяхното цялостно сближаване, с цел осигуряването на равнопоставени условия за конкуренция на единния пазар“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според зам.-председателя на Комисията по бюджет и финанси обвързаните директни плащания позволяват насочване на подпомагане в определени сектори, които изпитват трудности, и спомагат за решаването на специфични регионални проблеми. „Тези плащания следва да бъдат запазени дори с още по-широк обхват и по-голям финансов ресурс. Необходимо е и да се запази възможността за прилагане на преходна национална помощ и след 2020 г., като тук влиза и тютюнът за България“, каза още Ангелова.

По думите й едно от предизвикателствата пред ОСП след 2020 г. е увеличаването на устойчивостта на земеделския сектор с цел справяне с бъдещите кризи. „Следва да бъдат осигурени нови, гъвкави и бързоприложими инструменти“, коментира тя и допълни, че България поддържа идеята за създаване на хоризонтална нормативна уредба за ограничаване на нелоялните търговски практики в агрохранителната верига на ниво ЕС.

Във връзка с развитието на селските райони, Евгения Ангелова подчерта, че трябва да бъде поставен акцент върху модернизацията на технологиите, внедряване на иновации и обмена на опит и знания, като ролята на земеделския производител в хранителната верига следва да се засили чрез осигуряване на допълнителни стимули за сдружаване.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук