ДEЛЯН ДОБРЕВ: АКО НЕ БЯХА „БЕЛЕНЕ” И „ЦАНКОВ КЪМЪК” НЕК ЩЕШЕ ДА Е С + 600 МИЛИОНА

контакти

Ако не бяха “Белене” и “Цанков камък” по сметката на НЕК щеше да има 600 милиона депозит, това каза на пресконференция в Хасково народният представител от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. Общо за двата проекта са изхарчени 2,5 млрд. лв. „В този смисъл сегашното състояние на НЕК е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства. Имаме над 2500 мегавата ВЕЦ-ове “Цанков камък” е 80 мегавата  или 3%  процента, затова можем да  кажем, че е излишен. Ако не беше спрян АЕЦ “Белене” всеки месец щяха да се трупат нови  десетки милиони задължения”, заяви Добрев.

Не знам за такова упълномощаване на М.Андонов, за разпореждане с активи на БЕХ. Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ поради няколко причини –Първо БЕХ няма ВЕЦ-ове. И второ от 2010 г. всяка продажба на ДМА се извършва от агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Да не говорим,че ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание”, допълни бившият министър.

„Разделянето на НЕК от ЕСО трябваше вече да е факт, за това разделяне имаше избран международен консултант. Ако консултантът не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност. Санкциите от ЕК не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство. Към момента такава няма.Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено до секции няма да се стигне“, каза още Делян Добрев.

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук