Д-Р ПАЛАШЕВ: СЛЕД 10 Г. НЯМА ДА ИМА ЛЕКАРИ И ЗА ПОЛОВИН БОЛНИЦА В РЕГИОНА

контакти

newbeautyСлед 10 години, при условие, че не влизат млади лекари и медицински сестри, няма да можем да съберем кадри за половин болница в област Хасково. След известно време, тези хора ще се броят на пръсти, хипотетично, заяви заместник-управителят на МБАЛ „Света Екатерина“ – Димитровград, д-р Валентин Палашев.

Повод за думите му стана спуснатата от Министерството на здравеопазването, в частта й за област Хасково, национална здравна карта. Никаква логика, с тези думи я определи д-р Палашев.

Среща по въпроса се проведе в Областна администрация. На нея участваха управителите на болници от региона, началника на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ и губернаторът. Те се обединиха около мнението, че спуснатата здравна карта, не отговаря на вече обсъжданата. Излязоха с нарочна декларация, която ще бъде изпратена до висшестоящите институции. Преди това, комисия изработи областната здравна карта, която бе изпратена в София.

Министерството ни спусна за обсъждане здравна карта, с параметри, които не отговарят на обсъжданите от областната комисия. Всичко, което са ни дали като стойности, ние сме ги спазили. Те ни предлагат измислени цифри. Как са ги получили? Никой не е дошъл да обясни. Или някой не е гледал, или не е мислил, или е злонамерено. Няма никаква логика, коментира д-р Палашев.

В практическо изражение, около 800 са леглата за активно лечение в болниците в областта, както е по изискване, като разбивка по населени места не се посочва. Проблемът идва в разпределението им. От 98, хирургичните легла са намалени на 58, в предложената от министерството здравна карта. От 24, леглата за очни болести стават 11. Намаление с над 50% се регистрира и при отделението за уши, нос и гърло. При нервните, редуцирането е с 10 на сто, белодробните също намаляват. Увеличават се в клиничната хематология, нефрологията, гастроентерологията …

Никаква логика няма да намаляваме леглата за белодробни болести. Димитровград, например, е запрашен, населението е застаряло, работило в предприятия. Много от хората страдат от хронични белодробни заболявания. В същото време, от 2 на 17, в окръжна болница, се увеличават леглата за клинична хематология. В Хасково имаме само един такъв специалист, те предлагат 17 легла. С 15 повече са леглата в нефрологията, като там също колегите са малко. От друга страна, хирургичните заболявания са сред най-честите. Така е и при очните, конкретизира заместник-управителят на МБАЛ.

Според него, има изключително много въпроси, за т. нар. „здравна реформа“, в която всичко е объркано в зародиш. От началото на април трябва да стартира новият рамков договор, но нищо няма готово.

Има заблуда, по отношение закриването на болници. Да, такива няма да бъдат закривани, но ще останат с легла за долекуване, от типа на хосписите. Пари на вятъра ще бъдат вложените в оборудване. Това не е реформа, заключи д-р Валентин Палашев.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук